Ce crede Mihai Tănăsescu, viitor vicepreședinte al BEI, despre reducerea TVA la 9% la alimentele de bază
Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI și vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții, de la 1 august, a declarat la RFI România că reducerea TVA la 9% pentru alimentele de bază ar putea duce la o diminuare a evaziunii fiscale, dar nu și a prețurilor.
Mihai Tănăsescu spune că o astfel de decizie trebuie foarte bine analizată, atât din punct de vedere al impactului bugetar, cât și al impactului pe veniturile oamenilor. „Misiunea Fondului va analiza și acest aspect”, a afirmat Tănăsescu.
El susține că riscul cel mai mare este „o scădere dramatică a veniturilor la buget din acest segment de activitate”.
Guvernul a decis ca în proiectul de buget pentru anul viitor să fie inclusă o taxă pe valoarea adăugată de 9% pentru produsele agro-alimentare de bază.
Reducerea TVA pentru alimentele de bază este salutată de producătorii din industrie care susțin că măsura va duce la reducerea evaziunii fiscale și la scăderea prețurilor.
„Este singura decizie logică ce ar putea să oprească valul de scumpiri din toamna acestui an. Reducerea TVA va avea două efecte: reducerea evaziunii fiscale și implicit mai mulți bani la buget și scăderea prețurilor”, a declarat recent pentru gândul Sorin Minea, președintele Federației Patronale din Industria Alimentară (Romalimenta).
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat în urmă cu trei săptămâni, la seminarul MEDIAFAX Talks about European Funds, că proiectul bugetului pe 2013 va include cu siguranță TVA de 9% la alimente, dacă această măsură nu va fi implementată din acest an.
Premierul desemnat Victor Ponta a declarat în luna mai că măsura reducerii TVA este necesară și că aceasta se va regăsi „cel târziu” în proiectul bugetului de stat pe anul 2013.
Întrebat dacă este posibilă reducerea cotei TVA la 9% pentru produsele de morărit-panificație, începând din acest an, Ponta a răspuns că el crede foarte tare în ideea „reducerii TVA la produsele agricole”.