Prima pagină » Economic » Ce datorii au la bănci șefii BNR

Ce datorii au la bănci șefii BNR

Ce datorii au la bănci șefii BNR
Detalii pe Gândul
Dacă la capitolul datorii guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu mai figurează cu nimic, în ceea ce privește averea lichidă Isărescu a declarat 12 conturi la bănci în lei și valută (euro și dolari) cu o valoare cumulată de echivalentul a 640.000 de lei, în creștere față de 2015. Isărescu își ține eco­no­miile – 493.808 lei, 23.348 euro și 10.497 dolari – în conturile deschise la BCR și UniCredit Bank. În anii trecuți, guver­natorul mai avea conturi și la ING și Raiffeisen. Isărescu are depozite doar în valută (euro și dolari), totalizând echi­va­lentul a circa 138.000 de lei. În conturi curente, guvernatorul băncii centrale are 493.808 lei, 1.020,5 euro și 850,4 dolari.
 
Angajații BNR nu își publică salariile de la bancă. Conform datelor vehiculate în pia­ță, guvernatorul are în jurul a 15.000 de euro net pe lună (circa 67.000 lei pe lună), viceguvernatorii au în jurul a 13.000 de euro pe lună, în timp ce un membru neexecutiv al CA ar lua în jurul a 4.000 de euro pe lună.
 
Economiile păstrate în bănci ale conducerii BNR pot reprezenta o sursă stabilă de finanțare din care băncile pot da mai departe credite în economie.
 
Nici prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu nu figurează cu vreun credit bancar. El are o avere lichidă de circa 3,3 mil. lei păstrată în depozite și conturi curente, reprezentând acum cea mai mare sumă economisită dintre membrii boardu­lui băncii centrale.
 
În anii trecuți, membrii consiliului de administrație al BNR ajungeau și la 70 mil. lei în conturi curente, depozite bancare și titluri de stat. Nicolae Dănilă, fost membru al CA al BNR (în prezent consilier al gu­ver­natorului), figura cu cea mai mare avere lichidă, sumele din cele șapte conturi ale sale și titluri de stat ridicându-se la 65 mil. lei, adică aproape 90% din lichiditățile totale ale celor nouă membri din con­ducerea BNR. De altfel, Dănilă este unul dintre cei mai bogați bancheri, pe lângă investiții în titluri de stat și depozite el având și un portofoliu însemnat de acțiuni.
 
Bogdan Olteanu, viceguvernator al băncii centrale, este cel mai îndatorat la bănci dintre membrii CA al BNR. El are patru credite și carduri de credit la bănci cu o valoare la zi de peste un milion de lei. Bancpost și Banca Transilvania sunt băncile de la care Olteanu a luat împru­mu­turi. Cel mai recent credit a fost contractat în acest an și are o valoare de 38.000 de lei. Cel mai mare credit este de circa 495.162 lei și a fost acordat anul trecut de Banca Transilvania cu garanție imobiliară, fiind scadent în 2019.
 
Tot anul trecut și tot de la Banca Transilvania, Olteanu a mai luat un credit imobiliar de peste 470.000 de lei. Vice­guver­natorul BNR are economii de echivalentul a 15.130 de lei. El a vândut anul trecut acțiunile deținute la UniCredit Bank, pentru care a încasat 12.625 lei.
 
Autor

Citește și