Ce decizie a luat Banca Românească în cazul cliențior cu credite în franci elvețieni
Indicele LIBOR, luat în calcul la stabilirea dobânzii pentru creditele în franci elvețieni, alături de marja băncii, se plasează luni la -0,954% la termen de 3 luni. LIBOR (London Interbank Offered Rate) este rata de referință la calcularea dobânzilor interbancare pe piața londoneză.
„Decizia a fost luată în vederea sprijinirii clienților băncii în această perioadă dificilă și constituie un instrument suplimentar de protecție a acestora. Măsura vine în continuarea politicii constante a băncii care oferă, încă din 2010, clienților cu dificultăți în achitarea ratelor, soluții de restructurare aplicate în funcție de particularitățile fiecărei situații”, au declarat reprezentanții Băncii Românești într-un comunicat.
Reducerea se va aplica până la următoarea dată de actualizare a dobânzilor pe baza indicelui LIBOR, conform condițiilor contractuale.
Banca Românească este a șasea instituție de credit care anunță măsuri de contracarare a aprecierii francului în raport cu leul pentru clienții cu credite în franci elvețieni.
Astfel, OTP și Millennium Bank au redus marja de dobândă cu 1,5 puncte procentuale pentru o perioadă de trei luni, iar Raiffeisen Bank a scăzut de vineri dobânda cu cinci luni înainte de termenele contractuale.
Totodată, Volksbank Romania va menține până la 17 aprilie cursul de schimb franc/leu folosit de bancă la 31 decembrie, de 3,8035 lei, iar Piraeus Bank va propune soluții individuale pentru clienții cu împrumuturi în franci.
Cursul pentru francul elvețian anunțat luni de Banca Națională a României (BNR) a scăzut cu 2,1%, la 4,484 lei/franc.
Paritatea francului a coborât de la recordul de 4,5817 lei/franc atins vineri la 4,484 lei/franc, după ce moneda elvețiană s-a depreciat cu 1,2% în raport cu euro pe piețele externe, iar leul s-a întărit față de euro.
Cursul pentru francul elvețian anunțat de BNR a înregistrat recorduri succesive în aproape toate ședințele începând de joi, 15 ianuarie, ca urmare a eliminării a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elveției pentru cursul franc/euro.
Peste 75.000 de persoane fizice au credite în franci elvețieni, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la șase bănci. În total, 14 instituții de credit au acordat finanțări în franci elvețieni.
Din totalul celor 75.000 de persoane care figurează cu credite în franci elvețieni înregistrate în bilanțurile băncilor, aproape o treime (32%) se regăsesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Românească și 2% la OTP Bank.
BNR a estimat o pierdere contabilă de aproape 4,3 miliarde lei (950 milioane de euro) pentru cele 11 bănci, dacă s-ar aplica la portofoliul existent conversia în lei la cursul de la momentul acordării împrumutului.