Ce decizie a luat SOCAR în legătură cu benzinăriile sale din România. „Acesta va fi primul pas”
„Avem cu siguranță planuri de extindere în România. Suntem foarte mulțumiți de nivelul actual al relațiilor dintre cele două state, dar și de rezultatele înregistrate aici. Am deschis 32 de benzinării în România, am făcut investiții de 50 milioane euro în economia din România și am angajat circa 400 de persoane. Însă plănuim să facem mai mult de atât, iar primul pas va fi să creștem numărul stațiilor de alimentare cu carburant și al volumului de vânzări pe piața locală. Mai precis, până la sfârșitul acestui an vom deschide 3 sau 4 noi benzinării. Iar în cursul anului viitor rețeaua va crește cu încă 10 stații. Și vom continua așa încă trei-patru ani, să inaugurăm câte zece benzinării pe an în România”, a afirmat Baylarbayov.
Reprezentantul SOCAR spune că o parte din benzinării vor fi construite de la zero, iar altele vor fi cumpărate și rebranduite.
Compania nu are în plan să devină cel mai mare jucător de pe piața românească, pe care o consideră „o piață mare, promițătoare”, dar va continua extinderea.
„De la nivelul de 32 de benzinării ne gândim să creștem numărul acestora până la 150-200 benzinării, poate chiar mai mult de atât, la nivelul întregii țări, însă în special în partea de nord, aici în Capitală dar și în alte orașe mari. Oamenii se obișnuiesc cu brandul SOCAR, activitatea este profitabilă. Intenționăm să investim în România cel puțin alte 50 de milioane de euro, în doi-trei ani, pe lângă cele 50 de milioane de euro pe care le-am investit de când am intrat pe piața din România”, a precizat reprezentantul SOCAR.
Carburanții vânduți de companie provin din mai multe surse, SOCAR cumpărând petrol de la rafinăriile din România, dar și din afara țării, a spus Vitaliy Baylarbayov.
Compania are benzinării în în județele Botoșani, Suceava, Neamț, Iași, Bihor, Bistrița, Buzău, Bacău, Vrancea, Timiș, Ilfov, Cluj, Vâlcea, Arad și Sibiu. Prima unitate a fost deschisă în octombrie 2011.
OMV Petrom, KMG International, Lukoil și MOL au, în această ordine, cele mai mari rețele de benzinării din România.
SOCAR România este reprezentanța companiei petroliere și de gaze naturale deținută de statul Azerbaijan (The State Oil Company of Azerbaijan Republic), prezentă pe piețele din Georgia, Turcia, România, Austria, Elveția, Kazahstan, Marea Britanie, Iran, Germania și Ucraina.