Prima pagină » Economic » Ce documente a prezentat Victor Ponta pentru a-l acuza pe Adriean Videanu de export de energie „sub prețul pieței”. Cine a semnat actele

Ce documente a prezentat Victor Ponta pentru a-l acuza pe Adriean Videanu de export de energie „sub prețul pieței”. Cine a semnat actele

Cum se apără Adriean Videanu.

UPDATE 16:00 Întrebat de gândul dacă a aprobat, atunci când era ministru al Economiei, exporturi de energie electrică sub prețul pieței, așa cum l-a acuzat marți premierul Victor Ponta, Adriean Videanu a negat: „Exclus, s-a vândut la cel mai bun preț. Îmi aduc aminte că a fost cel mai bun preț”. Videanu i-a cerut public premierului Ponta să pună la dispoziția DNA și DIICOT documentele prezentate. „Dacă nu o va face, îl voi acuza de tăinuire”, a precizat Videanu într-o conferință de presă în care a răspuns acuzațiilor pe care i le-a adus marți dimineața premierul Victor Ponta.

Cele mai importante declarații făcute de Adriean Videanu:

„La Târgu Jiu, în prezența liderilor de sindicat și a managementului de la toate companiile energetice din Gorj, am luat decizia să facem un export prin Electrica S.A., un export de energie de la Rovinari și Turceni, ca să putem să consumăm stocurile de cărbuni ale SNLO”

„A fost o excepție de la ordinul dat tot de mine în ideea de a salva locurile de muncă de la SNLO, Rovinari și Turceni și de a consuma rezervele de un milion de tone de cărbuni care altfel ar fi atras SNLO într-o spirală de pierderi cum s-a întâmplat cu CNH. Singura excepție a fost făcută pentru Electrica S.A. care a vândut la export un mix de energie de la Rovinari și Turceni”

Videanu a spus că aproape toate contractele cu „băieții deștepți” s-au făcut în perioada în care Victor Ponta era șeful corpului de control și antifraudă din guvernul Năstase. „Ori a fost complice la acest prejudiciu, ori n-a știut și poate fi acuzat de neglijență în serviciu”, este de părere Videanu.

Videanu: „Nu am vrut să jignesc nici pe lăutari, nici pe domnul Ponta”

Pe de altă parte, Adriean Videanu a declarat că dorește să își ceară scuze pentru expresia pe care a folosit-o la Parlament, când l-a numit pe Ponta „lăutar”, arătând că nu vrea să jignească nici pe lăutari și nici pe premier.

„Îmi cer scuze legat pentru titulatura de «lăutar», nu am vrut să jignesc nici pe lăutari, nici pe domnul Ponta. Este o expresie împământenită, când cineva vorbește, jignește, calomniază fără niciun fel de argument, se spune că vorbește după ureche, ca un lăutar”, a precizat Videanu. Anterior, întrebat în legătură cu declarațiile premierului privind Hidroelectrica, Videanu a declarat marți că Victor Ponta „vorbește lăutărește”.


Premierul Victor Ponta l-a acuzat marți dimineața pe fostul ministru al Economiei Adriean Videanu că a aprobat exporturi de energie electrică sub prețul pieței. El și-a exprimat convingerea că DIICOT și DNA vor elucida acest caz.

Victor Ponta a prezentat, într-o conferință de presă, două documente despre care a declarat că sunt semnate de Adriean Videanu.

„Însă nu aș vrea nici să vă dezamăgesc și să vă arăt că începem să găsim documente privind organizarea exportului de energie electrică la prețuri de 128 de lei pe MW, 174 și 180, în timp ce prețurile pe piață erau 220, semnate de… aveți dreptul să ghiciți cine le-a semnat, că vi le și dau – avem și datele 25.08 2010 și 03.09.2010 – domnul… cel care nu minte, nu fură, el se jură că nu fură și l-am prins cu notele… domnul Adriean Videanu. Sunt convins că DIICOT și DNA vor elucida toate aceste aspecte, pentru că o să fiți foarte uimiți unde a ajuns această energie. Eu știu – prin Cipru, în Piatra Neamț”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

Primul document este o Notă privind organizarea unui export de energie electrică și este semnat de Alexandru Săndulescu, în calitate de director general al Direcției Generale Energie din cadrul Ministerului Economiei, fiind aprobat de Adriean Videanu. Documentul – care este datat 28 august 2010 – poartă ștampila cabinetului ministrului, după cum se poate observa în documentul de mai jos.

În notă se face referire la o „situație fără precedent”, în care rezervele de energie din lacurile de acumulare au atins maxime istorice, iar „consumul de electricitate se menține sub valoarea celui din 2008, limitând astfel posibilitățile de vânzare a energiei electrice în țară”.

În plus, la acea dată „stocurile de lignit la termocentrale erau de 70%, cu perspectiva de a deveni 100% la sfârșitul lunii august”. În aceste condiții, directorul general din Ministerul Economiei propunea „organizarea unui export de energie electrică” în mai mulți pași.

Click pentru a mări

Cel de-al doilea document prezentat este o notă aprobată în numele fostului ministru Adriean Videanu și este datată 3 septembrie 2010. Nota poartă ștampila „secretar de stat”.

Nota se referă la încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare între SC Electrica și alți trei producători: SC Hidroelectrica, Complexul Energetic Rovinari și CE Turceni.

După cum se arată în documentul de mai jos, contractul de vânzare-cumpărare cu Hidroelectrica se referă la perioada 1 octombrie 2010-31 decembrie 2010, prețul de tranzacționare fiind de 123 lei/MWh.

Contractul de vânzare-cumpărare de energie electrică între Electrica și CE Rovinari este încheiat la un preț de 174 de lei pe MWh, iar cel între Electricam și CE Turceni la 180 de lei/MWh.

„Energia electrică achiziționată de SC Electrica SA va fi tranzacționată de aceasta pentru export printr-un contract negociat direct cu un furnizor licențiat ANRE, astfel încât derularea contractului să înceapă la 1.10.2010”, se arată în nota. Documentul este semnat de Ioan Folescu, în calitate de director Electrica la acea vreme, Mihai David, director Hidroelectrica, Tiberu Trotea, director general CE Energetic Rovinari și Laurențiu Graure, director CE Turceni.

Click pentru a mări

 

Citește și