Alianța „Cinci Ochi” sau Five Eyes (FVEY) este o alianță a serviciilor secrete din lumea anglofonă, care cuprinde Australia, Canada, Noua Zeelandă, Marea Britanie și Statele Unite. Acum, chinezii de la Huawei au creat o adevărată breșă.
Din Alianța Cinci Ochi agențiile americane CIA, FBI, National Security Agency (NSA) sau Defence Intellgence Agency (DIA), iar din Marea Britanie Security Service (MI5) sau Secret Service Intelligence (SIS).
Fostul ofițer de informații al SUA Edward Snowden, a descris 5 Ochi ca fiind o „organizație de informații supranațională care nu răspunde în fața legilor cunoscute ale propriilor țări”. În ciuda continuării controverselor asupra metodelor sale, 5 Ochi rămâne una dintre cele mai cuprinzătoare alianțe de spionaj din istorie.
Premierul britanic Boris Johnson a surprins pe toată lumea săptămâna trecută când a anunțat decizia sa de a-i permite gigantului tehnologic chinez Huawei să ia parte în rețeaua de telecomunicații 5G din Marea Britanie. Au reacționat imediat și americanii, dar și Opoziția din Parlamentul UK.
Vicepreședintele american Mike Pence a transmis vineri că este „dezamăgit” de anunțul lui Boris Johnson. Ulterior, un grup de conservatori din Parlamentul britanic au reacționat și ei avertizând că doar parteneri de încredere pot fi acceptați în proiectele sensibile.
„China este considerată un agresor în probleme de securitate cibernetică, atacând constant sistemele noastre, alături de Rusia. Niciunul dintre aliați nu este alături de noi pe acest subiect. Noua Zeelandă este împotriva decizie noastre, Canada este împotriva ei, Australia și America sunt împotriva ei. Practic Cei Cinci Ochi sunt împotriva deciziei” a spus fostul lider al conservatorilor Iain Duncan Smith, potrivit The Independent.
Originile alianței Five Eyes pot fi identificate în Carta Atlanticului, emisă în august 1941 pentru a stabili obiectivele aliate pentru perioada postbelică. În 1943, Acordul privind agențiile de intelligence, cunoscut și sub denumirea de Acordul BRUSA, a fost semnat de guvernele din Marea Britanie și SUA pentru a facilita cooperarea dintre Departamentele de Război al aliaților. Abia în martie 1946, tratatul secret a fost oficializat sub forma Acordului UK-USA, care constituie baza întregii colaborări dintre NSA și GCHQ până în zilele noastre.
În 1948, tratatul a fost extins pentru a include Canada, urmată de Norvegia (1952), Danemarca (1954), Germania de Vest (1955), Australia (1956) și Noua Zeelandă (1956).
În prezent doar țările anglofone sunt privite ca membre pline ale Alianței. Ca parte a eforturilor din Războiul împotriva terorismului început oficial în 2001, FVEY și-a extins și mai mult capacitățile de supraveghere, punând mai mult accent pe monitorizarea World Wide Web.