Ce este „faimosul MTO” care a blocat discuțiile la Cotroceni și l-a bulversat pe premierul Ponta

Ce este faimosul MTO care a blocat discuțiile la Cotroceni și l-a bulversat pe premierul Ponta
Publicat: 17/07/2014, 09:30
Actualizat: 20/03/2019, 22:22

Premierul Victor Ponta s-a blocat când președintele Traian Băsescu a început să îi vorbească despre MTO, la consultările de la Cotroceni. „Poftiți?”, i-a răspuns Ponta lui Băsescu. „Avem și MTO-ul care mai înseamnă vreo 6 miliarde…”, a continuat președintele fără să primească însă un răspuns concret de la premier în afară de un simplu „o să lucrăm la toate”.

Astfel, în timp ce principalii protagoniști ai filmării, Ponta și ministrul Finanțelor, încercau să explice, fără să dea nicio cifră, că reducerea CAS cu 5% va duce la apariția unor noi locuri de muncă și va aduce noi venituri la stat, președintele le spunea că măsura poate duce la lărgirea deficitului structural și la devierea României de la MTO. Discuția nu înainta.

„Știam foarte bine care sunt obligațiile asumate de România prin Tratatul pe care Băsescu l-a semnat, după părerea mea, împotriva intereselor României, însă limba engleză a domniei sale mă duce întotdeauna în confuzie, recunosc. Poate nu știu eu destul de bine engleză sau poate are dânsul un accent special”, s-a justificat ulterior prim-ministrul.

Despre „faimosul MTO pe care l-a învățat toată lumea așa deodată”, Ponta a ținut să mai spună și că ar fi o „decizie criminală, antiromânească, a președintelui Băsescu”.

Respectarea prevederilor MTO-lui este însă stipulată în articolul III din legea privind reducerea CAS pe care Parlamentul a votat-o în unanimitate.

Ce este de fapt MTO

MTO – medium term objective sau obiectiv bugetar pe termen mediu – este specific fiecărui stat membru al Uniunii Europene, poate fi revizut la fiecare 3 ani, este mai exigent cu cât nivelul datoriei și costul estimat al îmbătrânirii populației sunt mai ridicate și oferă o marjă de siguranță cu privire la rata de 3% a deficitului public în PIB (produsul intern brut), prevăzută cu partenerii europeni.

România, alături de alte 24 de state europene, a semnat în 2012 un Tratat ce prevedea împărțirea controlului național asupra bugetului și asupra fiscalității cu reprezentanții Comisiei Europene. Această idee a apărut în contextul în care o serie de țări s-au dovenit a fi nepregătite la momentul crizei economice. Pentru a evita pe viitor astfel de situații, s-a stabilit o limită de 0,5% din PIB a deficitului bugetar structural și un nivel al datoriei publice de sub 60%. Deficitul bugetar ciclic, inclusiv cel structural, trebuie să se încadreze, totodată, în limita maximă de 3% din PIB. Pentru a atinge obiectivele de mai sus, fiecare stat și-a stabilit un MTO.

Obiectivele pe termen mediu ale statelor sunt folosite pentru arăta poziția lor bugetară.

Potrivit Pactului de creștere și stabilitate, MTO este folosit ca și concept-cheie în contextul supravegherii și al orientării bugetare.

Obiectivul bugetar pe termen mediu este definit în termeni de sold structural, care poate varia de la -1% din PIB până la echilibru bugetar sau excedent, potrivit Strategiei Fiscal Bugetare pentru perioada 2014 – 2016.

Descarcă aici Strategia Fiscal Bugetară pentru perioada 2014 – 2016

Statele membre care au adoptat moneda euro și statele care se află în cursul procesului de înlocuire a vechiului sistem monetar cu moneda euro trebuie să se situeze peste -1% din PIB.

MTO minim se calculează, potrivit Codului de Conduită, în funcție de trei componente:

1. soldul bugetar care ar stabiliza raportul datorie/PIB la 60%

2. costul cu îmbătrânirea populației – o componentă ponderată cu un coeficient de ajustare bugetară (33%) care să acopere valoarea creșterii cheltuielilor legate de îmbătrânirea populației. Costul îmbătrânirii este calculat pe 50 de ani.

3. un efort suplimentar de reducere a datoriei, specific statelor care au o datorie în PIB mai mare de 60%.

Ce este deficitul structural al României

Deficitul structural este utilizat în monitorizarea îndeplinirii criteriului de deficit bugetar de la Maastricht (care nu trebuie să depășească 3% din PIB).

„O definiție scurtă a deficitului structural a fost dată drept deficitul ca atare raportat la PIB-ul potențial. Deficitul structural este deficitul curat, din care au fost eliminate prețurile de producție. În deficitul structural trebuie să dai la o parte influențele prețurilor”, explica în urmă cu câțiva ani consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Deficitul structural este diferit de deficitul bugetar, acesta din urmă reprezentând suma cu care cheltuielile bugetare sunt mai mari decât veniturile bugetare. Deficitul bugetar calculat conform metodologiei ESA este estimat în 2014 la 2% din PIB, în timp ce deficitul cash este estimat pentru anul acesta la 1,8% din PIB.

Sursă: Strategia Fiscal Bugetară pentru perioada 2014 – 2016/Programul de Convergen'[ 2013 – 2016

În 2011, deficitul structural al României a fost de 4,2% din PIB. De atunci însă acesta a fost redus treptat ajungând să reprezinte, în 2014, 1% din PIB. Evoluția sa a fost influențată, conform Strategiei Fiscal Bugetare pentru perioada 2014 – 2016, „de schimbarea politicii bugetare, respectiv trecerea de la măsuri temporare (one-off) pe partea de cheltuieli, ca în 2011, la măsuri temporare de majorare a veniturilor fără corespondent în evoluția cheltuielilor”.

Pentru următorii doi ani, deficitul structural este așteptat să se reducă sub 1% la PIB și să ajungă la 0,8% din PIB.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Nu te vom uita! România a pierdut o stea. A fost cea mai adorată actriță
Pensionarii, în depresie. Bani mai puțini după recalculare
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Posibila revenire a lui Trump la Casa Albă face ca dolarul să crească
×