Prima pagină » Economic » Ce i-a cerut unul dintre cei mai puternici bancheri străini din România lui moș Nicolae

Ce i-a cerut unul dintre cei mai puternici bancheri străini din România lui moș Nicolae

Ce i-a cerut unul dintre cei mai puternici bancheri străini din România lui moș Nicolae
Președintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, a publicat, pe blogul său, o listă de dorințe adresată lui moș Nicolae, cu calitățile pe care ar trebui să le aibă viitorul guvern al României, printre care figurează curajul, credibilitatea, stabilitatea și respectul pentru cetățean.

Van Groningen și-a amintit de perioada când era copil în Olanda și obișnuia să îi scrie lui moș Nicolae, iar toți membrii familiei își puneau cizmulițele în fața șemineului. De acolo în mod sigur nu lipsea lista de dorințe, dar și un morcov pentru calul alb al moșului.

Bancherul mărturisește că, deși nu mai face demult liste pentru moș Nicolae, a fost stârnit în ultima perioadă de întrebările din interviuri și conferințe privind prioritățile care ar trebui să fie pe masa noului guvern.

Van Groningen s-a gândit că o astfel de provocare seamănă în România cu o listă de dorințe pentru cadourile de sărbători și a compus o scrisoare către moș Nicolae:

„Dragă moș Nicolae,

Te rog să ne aduci un guvern care să fie:

Un bun administrator.

Asta include colectarea taxelor și impozitelor de la toată lumea, nu doar de la unii. Regula să se aplice nu doar guvernului, dar și companiilor controlate de stat (aceste companii reprezintă 7% din valoarea brută adăugată, dar 24% din arieratele din România).

Companiile de stat ar trebui să aplice și să respecte principiile general acceptate de guvernanță corporatistă și să respecte drepturile minoritarilor. Managerii ar trebui numiți doar după criterii profesionale.

Transparent.

Cheltuielile publice și procesele de achiziții ar trebui să fie transparente, fiind necesară și prioritizarea clară a proiectelor. Știm că nu sunt suficienți bani, este normal. Nimeni nu are suficiente resurse pentru a face tot ceea ce ar vrea să facă. Este însă nevoie de un proces transparent de stabilire a priorităților. Care proiecte primesc finanțare și după ce criterii? Diferitele guverne vor folosi criterii diferite, în funcție de ideologie, dar procesul trebuie în același timp să fie transparent.

Bun manager de proiecte.

Proiectele nu trebuie doar începute, ci și finalizate. România are 40.000 de proiecte de infrastructură neterminate, care au costat mulți bani publici, dar au un impact limitat.

În 2010, România a avut cea mai mare pondere a investițiilor publice în PIB la nivelul UE (5,8%). Totuși, infrastructura este una dintre cele mai sărace din Europa, iar acest lucru trebuie să se schimbe.

Stabil

Schimbarea permanentă a oficialilor și specialiștilor din ministere face foarte dificilă angajarea unui dialog și nu contribuie la asumarea responsabilităților.

Respectuos și respectat

Guvernul trebuie să respecte cetățenii, contribuabilii și alegătorii și să fie respectat. Instituțiile ar trebui să fie întărite și nu puse în dificultate. Ar trebui toleranță zero față de corupție.

Credibil

Singura cale prin care se construieăte credibilitate este respectarea promisiunilor. Să faci ceea ce spui că vei face. Ar fi frumos să avem un guvern credibil.

Apropo, ieri am citit următorul pasaj de Mahatma Gandhi: „Fericirea este atunci când ceea ce gândești, ceea ce spui și ceea ce faci se află în armonie”. Poate că ar trebui să-mi doresc un guvern fericit, a remarcat Van Groningen în scrisoare.

Predictibil

Strategii sectoriale pe termen lung pentru cele mai importante sectoare ale economiei românești.

Fără ordonanțe de urgență ale guvernului și schimbări legislative grăbite, cu excepția unor urgențe reale.

Un proces legislativ care să includă un parcurs solid de consultări între toate partidele, o analiză corectă de impact și un mod rezonabil de implementare. Aplicarea legii ar trebui să fie clară și neunivocă.

Curajos

Ultima dar nu cea din urmă calitate pe care aș dori-o unui guvern, curajul de a face ce trebuie în intersul țării, chiar dacă riscă pierderea popularității sau intră în contradicție cu interesele personale pe termen scurt sau cu orgoliul membrilor săi.

Cu dragoste, Steve.

PS Dacă nu poți să îmi îndeplinești toate dorințele pe 6 decembrie, nu este o problemă, este bine și pe 9 decembrie (în acest an).

PPS Dacă cele de mai sus sunt prea mult, poate că dăruiești fiecărui membru al guvernului un exemplar al cărții „Why Nations Fail” (De ce eșuează națiunile).

PPPS Calului tău sper să îi place morcovul.

Comentariu Final

Sunt departe vremurile când credeam că un moș cu barbă călare pe un cal alb îmi va îndeplini dorințele, așa că nu mai cred că aceste dorințe vor fi îndeplinite de moș Nicolae. Dar guvernul o poate face, nu-i așa? Nu acesta este rolul lui?”, a încheiat bancherul scrisoarea.

Citește și