Ce i-a propus comisia de privatizare a CFR Marfă lui Gruia Stoica. Patronul GFR: „Fără prelungirea termenului nu se rezolvă nimic”

Ce i-a propus comisia de privatizare a CFR Marfă lui Gruia Stoica. Patronul GFR: „Fără prelungirea termenului nu se rezolvă nimic
Publicat: 15/10/2013, 11:27
Actualizat: 16/10/2013, 19:58

Comisia de privatizare a CFR Marfă a propus Grup Feroviar Român (GFR) să plătească restul de 170 de milioane de euro pentru acțiunile CFR Marfă pe 14 octombrie, conform prevederilor HG de privatizare a CFR Marfă, precum și încheierea unui act adițional la contractul de transfer până la avizul Consiliului Concurenței, au declarat pentru gândul surse guvernamentale.

„Și celelalte condiții (prevăzute în HG de privatizare a CFR Marfă n.n.) sunt îndeplinite până atunci, mai ales că sunt concomitente. Avizul băncilor parțial îl avem, iar pentru restul ministerul și compania sunt în discuții pentru a transfera creditele la alte bănci”, ne-au precizat aceleași surse.

Patronul GFR, Gruia Stoica, nu a fost însă de acord cu aceste propuneri. Stoica a afirmat, într-un comunicat remis duminică gândul, că vineri, în cadrul întâlnirii de la Ministerul Transporturilor, membrii comisiei de privatizare le-ar fi făcut propuneri „absolut inacceptabile, ce nu pot fi luate în serios de o companie responsabilă”.

„Cu regret trebuie să spun că până în ultimul moment, vineri, când am fost convocați de urgență la minister pentru rezolvarea impasului generat de incapacitatea comisiei de privatizare de a se achita la timp de responsabilități, atitudinea comisiei a fost una pe care o considerăm inacceptabilă față de un investitor serios. Noi ne-am dus să discutăm și să căutăm soluții la problemele vânzătorului, nu ale noastre, iar propunerile care ni s-au făcut sunt absolut inacceptabile și nu pot fi luate în serios de o companie responsabilă, care a plătit deja 30 de milioane de euro pentru această privatizare”, a afirmat într-un comunicat președintele Grampet Group, Gruia Stoica.

Observația comisiei de privatizare: GFR a depus târziu notificarea la Consiliul Concurenței. „Notificarea putea fi depusă de acum patru luni”

Pe de altă parte, comisia de privatizare a făcut și anumite observații și anume că GFR a depus notificarea la Consiliul Concurenței abia la două săptămâni după semnarea contractului de privatizare și numai după ce comisia de privatizare a „insistat”, trimițând GFR o adresă în acest sens.

„Notificarea către Consiliul Concurenței putea fi depusă de GFR încă de acum patru luni”, crede sursa menționată.

Amintim că CC are nevoie de mai multe luni până va elibera avizul necesar privatizării CFR Marfă, termenul legal fiind de 5 luni.

Stoica: Fără prelungirea termenului pentru finalizarea tranzacției nu se rezolvă nimic

Contactat de gândul, patronul GFR, Gruia Stoica, a declarat duminică că „fără prelungirea termenului de privatizare nu se rezolvă nimic”.

„Și în contractul de privatizare și în HG (de privatizare a CFR Marfă n.n.) sunt două condiții ce ar trebui îndeplinite. Obținerea de către vânzător, după caz, de la băncile creditoare ale CFR Marfă, a acordului acestora cu privire la modificarea structurii acționariatului societății și definitivarea structurii capitalului social al societății ca urmare a operațiunii de majorare de capital în baza conversiei”, ne-a declarat Gruia Stoica.

„Pe lângă acestea, trebuie dată o Hotărâre de Guvern pentru prelungirea termenului pentru încheierea privatizării. Fără acest lucru, nu se rezolvă nimic. HG trebuie dată pentru a da răgaz Consiliului Concurenței să realizeze ancheta și să dea avizul”, crede patronul GFR.

În opinia lui, Guvernul și ministrul Transporturilor nu au fost informați corect de către membrii comisiei de privatizare a CFR Marfă, comisia de privatizare „ascunzându-se în spatele avizului Consiliului Concurenței pentru că nu și-au îndeplinit obligațiile”.

Întrebat dacă are banii și dacă va plăti luni, patronul GFR a evitat un răspuns tranșant: „Mai este o zi, să vedem ce se întamplă și apoi tragem concluzia”, reiterând faptul că GFR și-a îndeplinit toate obligațiile prevăzute în contractul de privatizare. „Ce trebuie să facem pentru a dovedi că suntem o firmă românească serioasă?”, a intrebat el retoric.

La câteva ore după ce GFR a transmis duminică comunicatul în care avertiza asupra unui posibil eșec al privatizării, Biroul de presă al Ministerului Transporturilor a remis presei, la rândul său, un comunicat cu punctul de vedere al ministrului Mănescu.

Potrivit acestuia, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a cerut secretarului de stat Cristian Ghibu, președinte al comisiei de privatizare și consultanților Deloitte și Mușat și Asociații, ca în cursul zilei de luni 14 octombrie 2013, să transmită un punct de vedere fundamentat privind evoluția, momentul și pașii următori în această privatizare.

„Este datoria domnului Ghibu ca, împreună cu consultanții, să gestioneze acest proces de privatizare în favoarea statului român, care l-a învestit cu această responsabilitate, încă din februarie 2013, atunci când a fost numit la conducerea comisiei de privatizare și mai târziu în septembrie 2013, când a semnat contractul de privatizare cu câștigătorul licitației. Încă de la debutul mandatului de ministru i-am cerut domnului secretar de stat Ghibu să se concentreze pe ducerea la bun sfârșit a procesului de privatizare”, a declarat ministrul transporturilor, Ramona Mănescu.

Vineri, Gruia Stoica, patronul GFR, a susținut că are banii pentru CFR Marfă și că este dispus să plătească restul de 170 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de acțiuni chiar și înainte ca avizul pentru privatizare să fie dat de Consiliul Concurenței. Aceasta însă sub rezerva îndeplinirii, de către stat, a „restului condițiilor asumate” prin contractul de privatizare.

Stoica, despre „motivul” FMI pentru care nu poate fi prelungit termenul: „Dacă se reia privatizarea, FMI nu se mai supără?”

Ministrul Mănescu, a explicat joi că menținerea termenului de 13 octombrie până la care omul de afaceri Gruia Stoica trebuie să plătească restul de 170 de milioane de euro pentru finalizarea privatizării CFR Marfă a avut ca motiv angajamentul Guvernului în fața FMI de a vinde pachetul de 51% din companie până cel mai târziu pe 15 octombrie. Ea a justificat astfel renunțarea la proiectul de Hotărâre de Guvern prin care termenul de plată pentru GFR se amâna până în decembrie.

„E prevăzut termenul în scrisoarea de intenție cu Fondul Monetar Internațional. Această privatizare nu se putea face mai târziu de 15 octombrie”, a spus Mănescu, întrebată despre motivele pentru care proiectul său de HG nu a mai fost discutat miercuri în ședința de Guvern.

„FMI vrea privatizare pentru a reduce pierderile. Dacă se reia privatizarea, FMI nu se mai supără?”, a comentat pentru gândul patronul GFR.

Hotărârea de Guvern privind privatizarea transportatorului feroviar de marfă a fost publicată pe 14 august în Monitorul Oficial, termenul de finalizare a transferului de proprietate fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a actului normativ, respectiv 13 octombrie.

Potrivit acestei hotărâri, transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de acțiuni ce face obiectul vânzării-cumpărării se realizează la data îndeplinirii cumulative a următoarelor condiții:
– emiterea de către Consiliul Concurenței a unei adrese sau decizii în conformitate cu Legea concurenței și/sau emiterea unui asemenea document de către alte autorități de concurență competente;
– finalizarea de către vânzător a conversiei creanțelor deținute de stat asupra societății la data semnării contractului și definitivarea structurii capitalului social al societății ca urmare a operațiunii de majorare de capital în baza conversiei;
– obținerea de către vânzător, după caz, de la finanțatorii interni și externi ai societății, a acordului acestora cu privire la modificarea structurii acționariatului societății, ca efect al încheierii prezentului contract, iar acordul astfel obținut nu include condiții mai oneroase pentru societate față de termenii aplicabili potrivit contractelor de finanțare la data semnării;
– creditarea contului vânzătorului cu toate sumele datorate de cumpărător vânzătorului, reprezentând prețul de cumpărare;
– semnarea declarației privind transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de acțiuni în registrul acționarilor și de acțiuni al societății.

În ședința de miercuri, Guvernul nu a discutat un proiect elaborat de Ministerul Transporturilor pentru prelungirea până la 20 decembrie a datei limită pentru privatizarea CFR Marfă, astfel că, în lipsa unei alte decizii, Grup Feroviar Român ar trebui să achite în următoarele zile încă 170 milioane euro pentru 51% din acțiuni.

GFR a virat, săptămâna trecută, 90,4 milioane de lei (aproximativ 20 milioane de euro) într-un cont escrow deschis la Banca Transilvania, suma reprezentând 10% din prețul de cumpărare a 51% din acțiunile CFR Marfă deținute de stat, condiție prealabilă pentru finalizarea procesului de privatizare. Anterior, GFR a depus o garanție de 10 milioane euro pentru participarea la privatizare.

În nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Transporturilor se precizează că prin amânarea termenului se vizează asigurea parcurgerii perioadelor necesare pentru completarea de către cumpărător a documentelor depuse prin notificarea Consiliului Concurenței și emiterea deciziei din partea autorității de concurență, dar și pentru formalitățile de înregistrare la Registrul Comerțului a reducerii capitalului social al CFR Marfă.

Luni, președintele Traian Băsescu a declarat că orice om care privește la modul în care se desfășoară procesul de privatizare a CFR Marfă poate considera ca mai devreme sau mai târziu acesta va face obiectul unei anchete.

În luna iunie, GFR a fost declarat câștigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preț de 202 milioane euro pentru 51% din acțiuni. Contractul a fost semnat la începutul lunii septembrie, Gruia Stoica declarând atunci că banii vor fi plătiți după ce Consiliul Concurenței va emite o decizie privind tranzacția.
GFR a depus în urmă cu aproximativ două săptămâni la Consiliul Concurenței notificarea privind achiziția a 51% din CFR Marfă. Notificarea cuprinde, printre altele, documente legate de companiile implicate în tranzacție și piața de profil.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu