Ce impact asupra economiei a avut reducerea TVA la alimente
Impactul introducerii TVA redusă la alimente de 9% de la 1 iunie a fost unul pozitiv, cu un plus de 400 milioane de lei la bugetul statului, deși Guvernul prognoza un impact negativ pe prima lună de aplicare de 500 milioane lei, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
„Impactul prognozat pe iunie al introducerii cotei TVA de 9% la alimente era unul negativ de 500 milioane de lei. Nu numai că datele arată o apropiere, dar avem un plus de 400 milioane de lei, deci per total avem 900 milioane de lei. Deci măsura a fost binevenită și nu este niciun dubiu ca și celelalte măsuri din Codul Fiscal vor avea efect. Nu numai că am acoperit gaura prognozată de 500 milioane lei, dar avem și un plus de 400 milioane lei”, a afirmat Teodorovici într-o conferință de presă, potrivit Mediafax.
Raportat la iunie 2014, bugetul a atras 60 milioane de lei în plus în urma introducerii TVA reduse de 9%, a adăugat ministrul.
Suma a fost, de altfel, anunțată de joi, de premierul Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook.
„Deși se previziona de diverși > că vom avea un impact negativ important la buget, încasările sunt cu 60 milioane de RON ÎN PLUS față de aceeași lună din 2014”, a scris premierul pe rețeaua de socializare.
Guvernul antipa un impact de 18,2 miliarde de lei până în 2018
La începutul lunii aprilie, Guvernul estima că reducerea TVA la 9% pentru produse agro-alimentare, băuturi nealcoolice, sectorul de restaurante și catering va avea un impact asupra bugetului de 18,25 miliarde lei cumulat până în 2018, acoperit prin veniturile suplimentare încasate de ANAF și prin efectul multiplicator.
Astfel, pentru a doua jumătate a acestui an, impactul asupra bugetului a fost estimat la circa 2,44 miliarde lei, pentru anul viitor la 5,17 miliarde lei, pentru 2017 la 4,78 miliarde lei, iar pentru 2018 la 5,86 miliarde lei.
Câți bani s-au încasat din TVA în prima jumătate a anului
La bugetul de stat s-a colectat, în prima jumătate a anului, TVA în valoare de 20,1 miliarde de lei, în timp ce la bugetul general consolidat, cel care reunește și bugetele administrațiilor publice locale, s-au strâns venituri de 29,1 miliarde de lei din TVA.
Sursă: Ministrul Finanțelor Publice (MFP)
Prin urmare, în luna iunie, la bugetul general consolidat s-a colectat TVA în valaore de circa 5 miliarde de lei, cu 18,2% mai mult decât în iunie 2014, când veniturile din TVA au însumat 4,1 miliarde de lei, potrivit execuției bugetare publicate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
Veniturile din TVA reprezintă diferența dintre TVA-ul colectat și TVA-ul rambursat de stat companiilor.
Rambursări de TVA au fost folosite în 2014 pentru a explica de ce veniturile din TVA s-au situat sub așteptările Guvernul, executivul arătând la finele anului trecut că rambursările din TVA au fost mai mari în ultimele luni, ceea ce a dus la scăderea sumelor colectate din taxa pe valoare adăugată.
Impactul rambursărilor de TVA
Pe de altă parte, la începutul acestui an, rambursările din TVA au scăzut, ceea ce a făcut ca veniturile din TVA să fie, cel puțin în primele trei luni ale anului, mai mari, după cum a arătat Consiliul Fiscal, instituție înființată la cererea expresă a Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru a monitoriza acțiunile Guvernului.
Specialiștii consiliului atrăgeau atenția, în opinia cu privire la reducerea TVA la alimente, că „în primul trimestru, încasările nete din TVA, unde este localizată principala depășire față de programul de încasări, de 1,8 mld. de lei, au fost influențate favorabil și de rambursările mai mici de TVA față de aceeași perioadă a anului trecut (și în condițiile unor rambursări mult mai mari făcute în luna decembrie 2014), ceea ce îndeamnă din nou la precauție”
Practic, experții instituției independente ce are obiectivul de a monitoriza responsabilitatea politicii fiscal-bugetare mai notau că în primele trei luni ale acestui an s-au observat venituri mai mari din TVA nu ca urmare a unei încasări mai eficiente, ci și pe fondul reducerii rambursărilor de TVA.
Sursă: Consiliul Fiscal (CF)