Prima pagină » Economic » Ce loc ocupă Bucureștiul în topul mondial al orașelor cu cea mai bună calitate a vieții. Un oraș european este pe primul loc

Ce loc ocupă Bucureștiul în topul mondial al orașelor cu cea mai bună calitate a vieții. Un oraș european este pe primul loc

Ce loc ocupă Bucureștiul în topul mondial al orașelor cu cea mai bună calitate a vieții. Un oraș european este pe primul loc
Detalii în articol

Raportul întocmit de Mercer cuprinde 231 de orașe și au fost luate în calcul o serie de criterii importante, precum mediul politic și social (stabilitatea politică, criminalitatea, aplicarea legii); mediul economic (servicii bancare); mediul socio-cultural (starea mass-media și cenzura, limitările privind libertatea de exprimare); sectorul medical (bunuri și servicii medicale, boli infecțioase); recreere (restaurante, teatre, cinematografe, sporturi și modalități de a-ți petrece timpul liber); bunuri de consum (accesul la alimente, autoturisme); piața imobiliară (închirieri și vânzări de locuințe, servicii de întreținere) și mediul natural (climă, dezastre naturale).

În 2018, Europa are opt dintre primele 11 orașe catalogate drept cele mai plăcute din lume. Germania și Elveția au fiecare câte trei orașe, în timp ce Noua Zeelandă, Canada și Australia au câte unul.

Cu o populație de 1,8 milioane de locuitori, Viena se află pe primul loc în acest studiu pentru cel de-al nouălea an la rând, orașul fiind apreciat pentru scena culturală extinsă, asistență medicală de ultimă generație și costuri moderate pentru locuințe.

Capitala Austriei este urmată în acest clasament de orașele Zurich (Elveția), Auckland (Noua Zeelandă) și Munchen (Germania), ultimele două aflându-se la egalitate pe locul al treilea.

Orașul canadian Vancouver, aflat pe locul 5 al topului mondial, oferă cea mai bună calitate a vieții în America de Nord. Singapore, pe locul 25 în lume, și Montevideo, pe locul 77, sunt considerate cele mai bune orașe din Asia, respectiv America Latină. Cea mai bună calitate a vieții dintre statele africane s-a înregistrat în orașul Durban (Africa de Sud), clasat pe locul 89 în lume.

La polul opus, orașele cu cea mai precară calitate a vieții din lume sunt Khartoum (Sudan), Port au Prince (Haiti), Sana’a (Yemen), Bangui (Republica Centrafricană) și Baghdad (Irak) – pe ultimul loc în clasament.

Capitala României, București, se află doar pe locul 107 în raportul întocmit de compania de consultanță Mercer, fiind depășită de orașe precum Muscat (Oman), Bandar Seri Begawan (Brunei), Taichung (Taiwan), Taichung (Malaezia) sau Nagoya (Japonia).

Primele 20 de orașe din lume cu cea mai bună calitate a vieții sunt în ordine: Viena (Austria), Zurich (Elveția), Auckland (Noua Zeelandă), Munchen (Germania), Vancouver (Canada), Dusseldorf (Germania), Frankfurt (Germania), Geneva (Elveția), Copenhaga (Danemarca), Basel (Elveția), Sydney (Australia), Amsterdam (Olanda), Berlin (Germania), Berna (Elveția), Wellington (Noua Zeelandă), Melbourne (Australia), Toronto (Canada), Luxemburg (Luxemburg), Ottawa (Canada), Hamburg (Germania).

Citește și