Ce măsuri va lua BNR după Brexit

Publicat: 24 06. 2016, 10:26
Actualizat: 24 06. 2016, 11:32

„E un punct de inflexiune. Implicațiile sunt nu numai economice, ci șI geopolitice. Regatul Unit este nu numai o economie mare, cu un centru financiar global, dar are un rol cheie în politica de securitate. Să vedem ce va fi cu Regatul, dacă va rămâne unit”, a spus Daniel Dăianu,

În opinia lui, referendumul nu înseamnă nici dispariția de pe harta economică a Marii Britanii și nici nu va însemna legăturile strânse ale UE rupte cu UE.

„Deja scoțienii vor un nou referendum. Situația acestui referendum in Regatul Unit trebuie judecat pentru a interpreta rezultatul șI dintr-o altă perspectivă. UK nu face parte din zona euro. Este o funcționare nesatisfăcătoare a instituțiilor de ansamblu”, a remarcat Dăianu.

În ceea ce privește România. Dăianu nu crede că ieșirea Marii Britanii înseamnă destrămarea proiectului european.

„Dacă iese UK nu este sfârșitul proiectului european. Este o gândire eronată. România trebuie să fie în primul rând al proiectului UE. Mai solidari ca altă dată, să aibă un discurs rațional. S-a greșit că din unele capitale au plecat mesajele: acum sau niciodată, vețI plăti. Nu se face. A fost o atitudine greșită chiar de la Bruxelles. E o națiune divizată profund. Poate va fi încă un referendum în UK. Procedura tehnică este foarte complicată. Tehnic va dura mult, se va putea ajunge la o circulație a forței de muncă care ne interesează pe noi șI să se asigure un comerț liber”, a comentat Dăianu.

Dăianu a mai spus că BNR va face în așa fel astfel încât să atenueze volatilitatea cursului leu/euro. Sistemul bancar este bine capitalizat. BNR are rezerve considerabile: „Nu avem o prezență a capitalului pe termen scurt, dacă fuge să pericliteze stabilitatea financiară șI economică”.

El a precizat că problema este „acasă”, pentru că deși avem o datorie publică sub 40%, deși avem o îndatorare externă în jur de 55% din PIB, deși vom termina cu un deficit bugetar consolidat, avem un derapaj bugetar mare provocat nu de faptul că economia a intrat în recesiune și stablizatorii automați, ci pentru că au fost măsuri de relaxare fiscală.

„Trebuie gândit foarte bine proiectul de buget pe 2017 să nu avem un derapaj. Lucrurile se strică în Europa”, a conchis Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administrație al BNR.