„Dacă încasați venituri recurente conform contract sau contul s-a deschis înainte de 23 martie 2015, comisionul este 0 lei. Dacă nu încasați venituri recurente conform contract și contul s-a deschis începând cu data de 23 martie, comisionul este 1,5 lei”, conform unui mesaj afișat pe ecranele ATM-urilor ING.
Potrivit ZF, anterior, comisionul pentru conturile standard era de 0,2% din suma retrasă, iar pentru conturile de salariu comisionul era zero. Clienții care retrag sume mici sunt dezavantajați în condițiile în care vor plăti o sumă fixă pentru banii retrași.
Doar cei care retrag mai mult de 700 de lei nu vor fi afectați de comisionul fix în condițiile în care comisionul plătit de aceștia, respectiv 1,5 lei, va fi la nivelul comisionului anterior, de 0,2% sau chiar mai mic.
Începând din 3 martie, toate bancomatele trebuie să afișeze comisionul pe care îl percep clienților în funcție de tranzacția selectată de acesta, înainte de a efectuarea ei. Gândul a prezentat principalele comisioane percepute de cele mai mari bănci din România la retragerea de numerar și la interogarea soldului.
Totodată, din toamna lui 2014, băncile au ales să majoreze comisioanele percepute la operațiuni curente în ultimii ani din cauza activității de creditare reduse, care a implicat venituri mai mici din dobânzi.
La nivelul pieței, valoarea medie a unei retrageri de bani de la ATM a fost în 2014 de 540 de lei, însemnând o treime din salariul mediu pe economie. Comparativ, în 2013, valoarea medie a retragerilor cu cardurile locale era de 510 lei, iar în 2012 aceasta ajungea la 480 lei. Bancherii au introdus în ultima perioadă comisioane bizare care să compenseze încasările mai mici din dobânzi ca urmare a activității slabe de creditare.