Prima pagină » Economic » Ce pensie primește un român în 2025, dacă se pensionează fără să fi muncit vreo zi în viața lui

Ce pensie primește un român în 2025, dacă se pensionează fără să fi muncit vreo zi în viața lui

Ce pensie primește un român în 2025, dacă se pensionează fără să fi muncit vreo zi în viața lui

Un român pensionar care primea pensia minimă de 1.281 lei  în 2024 ar fi trebuit să primească o majorare de la 1 ianuarie 2025 și să primească 1.431. Dar din cauza reducerilor fiscale anunțate de guvernul Ciolacu II, pensia nu mai crește, deci, pensia minimă rămâne la 1.281 lei și în 2025. 

Pensia medie ar fi trebuit să fie 3.050 lei, dar a rămas în continuare 2.720 lei.  Pensionarii se întreabă dacă indexarea s-a amânat sau chiar s-a anulat. Pensiile ar mai putea crește din februarie dacă s-ar mai găsi bani la buget.

Ordonanața Trenulețul spune doar: „Nu mai avem bani!”, iar cheltuielile cu asistența socială ajung să fie înghețate la nivelul de la finalul anului 2024.

În 2024, după marea recalculare a pensiilor cu 20%, cheltuielile au crescut prin indexare cu 13,8%, ceea ce înseamnă cheltuieli anuale de 25 miliarde de lei,  o sumă care agravează și mai tare deficitul bugetar. Guvernul de coaliție PSD-PNL-UDMR impune menținerea în plată la nivelul lunii decembrie 2024 a acestor categorii de cheltuieli pentru a asigura respectarea traiectoriei de deficit bugetar.

„Măsurile pe care le luăm astăzi ne dau încredere că atunci când vom face bugetul de stat în ianuarie vom găsi resursele financiare fie pentru a acorda un sprijin one-off pentru pensiile mici și medii, fie să indexăm pensiile cu rata inflației în a doua parte a anului”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ministrul de finanțe, Tanczos Barna, ar lăsa o portiță deschisă pentru creșterea/indexarea pensiilor chiar mai devreme, poate chiar 20 ianuarie 2025.

„Vom lucra la aceste calcule în cursul lunii ianuarie, vom veni cu detalii după data de 20 ianuarie. Impactul trebuie calculat exact, trebuie văzut, mi-ar fi plăcut ca statul roman să-și asume angajamente care pot fi respectate. Vom reveni cu detalii într-o săptămână, două săptămâni, după ce începem să lucrăm la buget și vedem cifrele exacte. Spațiul bugetar este cel care ne va conduce pe tot parcursul anului 2025. Stabilitatea este primordială. Mesajul nostru către piețele financiare trebuie să fie ferm”, a declarat ministrul, potrivit Newsweek.


Citește și: Categoria de pensionari din România care vor primi 2.000 lei în plus, la PENSIE, în 2025

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și