Prima pagină » Economic » Ce procent din populația ocupată din România are studii superioare

Ce procent din populația ocupată din România are studii superioare

Ce procent din populația ocupată din România are studii superioare
Doar 19,2% din populația ocupată a țării (formată din totalul celor 8,2 milioane de persoane care au venituri din muncă) are studii superioare, România înregistrând cea mai scăzută pondere a licențiaților din câmpului muncii din rândul statelor din Uniunea Europeană.

Lipsa unor programe care să conducă la crearea de locuri de muncă în mediul rural în sectorul serviciilor – care să conducă implicit la o creștere a numărului de salariați cu studii superioare – este unul dintre factorii care au contribuit la aceste statistici, spun specialiștii.

„România are încă o pondere ridicată a populației în mediul rural prin comparație cu alte țări, iar pentru noi ruralul are o mare problemă din cauza lipsei de infrastructură. Dacă ai studii superioare și trăiești la țară, nu prea ai ce face efectiv cu acele studii, pentru că nu s-a dezvoltat o economie sănătoasă în care să existe servicii”, a explicat Ștefan Pălărie, președintele organizației Școala de Valori, care desfășoară proiecte educaționale pentru tineri.

Dacă în România doar 19% din populația ocupată are studii superioare, în statele din Uniunea Europeană ponderea medie este de circa 33%, cele mai mari ponderi ale licențiaților de pe piața forței de muncă fiind înregistrate în Luxemburg (unde aproape 50% din populația ocupată are facultate), Irlanda (cu o pondere de circa 47%), Cipru (45%), Belgia (43%), Marea Britanie (42%) sau Spania (42%).

În topul țărilor cu cele mai mici ponderi ale absolvenților de studii superioare cuprinși pe piața muncii se mai află, pe lângă România, state precum Italia (unde 20,3% din populația ocupată are facul¬tate), Slovacia (22%), Cehia (22,8%) și Portugalia (25%).

La nivelul statelor UE, în medie, cea mai mare pondere a populației ocupate are studii medii (49%), urmată de cea cu studii superioare (32,7%), iar cea mai mică pondere este a populației cu un nivel redus de studii (22,7%). Spre deosebire de această structură, în România, ponderea populației cu nivel scăzut de educație (care reprezintă aproape 23% din total) este mai mare decât cea a absolvenților de facultate care lucrează (19%).

Citește și