Ce s-a întâmplat azi cu prețul petrolului. Este pentru prima dată din 2014
Statele Unite vor decide până pe 12 mai dacă vor renunța la o înțelegere nucleară cu Iranul și dacă vor impune sancțiuni.
Prețurile petrolului au crescut de când cele 14 națiuni din cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), precum și alți producători, inclusiv Rusia, au decis să restrângă producția anul trecut, iar în noiembrie 2014 au fost de acord să extindă aceste reduceri până la sfârșitul anului 2018.
Tamas Varga, reprezentantul brokerului de petrol PVM, a precizat că perspectiva președintelui Donald Trump de a scoate SUA din acordul nuclear pe care Iranul l-a semnat cu puterile mondiale în 2015, a fost cel mai important factor al creșterii recente înregistrate de țițeiul Brent.
Președintele american a declarat că, dacă aliații europeni nu vor remedia ceea ce a numit „deficiențe teribile” în acest acord până la data de 12 mai, el va restabili sancțiunile economice americane asupra Iranului.
Celelalte națiuni care au semnat acordul – Marea Britanie, Franța, Germania, Rusia și China – vor să mențină în vigoare acordul, care a oprit programul nuclear al Iranului în schimbul ridicării majorității sancțiunilor internaționale.
Potrivit BBC, restabilirea sancțiunilor economice americane asupra Iranului ar însemna o lovitură gravă dată pactului, iar noi sancțiuni împotriva Teheranului ar putea împinge prețurile petrolului cu până la 5 dolari pe baril.
Board-urile companiilor de producție din țările OPEC au redus stocurile, dar aceste reduceri au fost parțial compensate de o creștere a producției de petrol din SUA.
Cotația țițeiului Brent a crescut cu 14 cenți, până la 74,9 dolari, în timp ce țițeiul american a crescut cu 51 de cenți, la 69,15 de dolari, înregistrând cel mai mare preț din 28 noiembrie 2014.