Codul Muncii prevede că românii angajați în sectorul privat pot lucra în weekend, în funcție de locul de muncă, domeniu și acordul cu angajatorul.
Situația este diferită pentru bugetari.Potrivit unui raport al Ministerului Finanțelor, aproape 1,3 milioane de români lucrează la stat, majoritatea în Ministerul Educației. Aproximativ 64% dintre bugetari sunt angajați în administrația centrală.
Legea Salarizării Unitare (Legea cadru nr. 153 din 2017) reglementează munca în weekend pentru bugetari. Conform articolului 21, alineatul (1), „munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru, precum și munca prestată în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal și în alte zile nelucrătoare se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia”.
Alineatul (3) specifică: „Dacă compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut la alin. (1), munca suplimentară prestată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și alte zile nelucrătoare va fi plătită în luna următoare cu un spor de 100% din salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare, corespunzător orelor suplimentare efectuate”.
De asemenea, legea prevede că „plata muncii în condițiile alin. (2) și (3) se poate face doar dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă în scris de șeful ierarhic, fără a depăși 360 de ore anual. Pentru orele suplimentare peste 180 de ore anual, este necesar acordul sindicatelor sau al reprezentanților salariaților, conform legii”.