Ce salarii sunt în România: Salariul mediu din sănătate a crescut cu 35% în ultimul an, iar în administrație publică și apărare cu 22%
Salariul mediu din sectorul sănătate și asistență socială” a ajuns la 2.663 de lei net în luna martie a acestui an, în creștere cu 35% față de perioada similară a anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică.
Astfel, medicii și angajații din sectorul asistenței sociale au beneficiat de cele mai mari creșteri salariale din ultimul an, ca urmare a majorărilor decise de guvern.
Cei aproximativ 360.000 de angajați care lucrează în acest domeniu reprezintă categoria de bugetari cu cele mai mari creșteri salariale din ultimul an. Spre comparație, în învățământ, sector care concentrează 356.000 de angajați, salariul mediu a crescut cu 22% în ultimul an, până la 2.389 de lei net în luna martie. De asemenea, în administrație publică și apărare – unde lucrează peste 202.000 de funcționari – salariul mediu a crescut cu 22% în ultimul an, până la 3.574 de lei net în martie. Astfel, deși au avut parte de cele mai mari creșteri salariale din economie, angajații din sănătate câștigă, în medie, doar 74% din salariul mediu al unui funcționar public. Totuși, nivelul salarial al medicilor și al angajaților din asistență socială a depășit salariul mediu pe economie, care a ajuns în martie la valoarea de 2.342 de lei net pe lună, în creștere cu 14% față de anul anterior.
De creșteri salariale semnificative au avut parte și angajații din sectorul „activități de spectacole, culturale și recreative”, ale căror venituri nete au ajuns la 2.017 lei net în martie, în creștere cu 30% față de anul anterior.
De asemenea, majorarea salariului minim a condus și la o creștere semnificativă a salariului mediu din industria textilă, unde nivelul mediu a ajuns la 1.925 de lei net în luna martie, cu 23% mai mult față de martie 2016.
De scăderi ale veniturilor salariale din ultimul an au avut parte angajații din industria tutunului (-29% față de martie anul trecut, până la un nivel salarial mediu de 4.506 lei net), cei din sectorul transporturilor pe apă (-6%, până la o medie de 2.327 lei net), bănci (-5%, până la o medie de 4.156 lei net) și extracția petrolului brut și a gazelor natural (-5%, până la 5.706 lei net).