Prima pagină » Economic » Ce salariu va încasa Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica, după „plafonarea” salariilor din companiile de stat

Ce salariu va încasa Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica, după „plafonarea” salariilor din companiile de stat

Ce salariu va încasa Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica, după
Guvernul a decis miercuri plafonarea salariilor din companiile de state, după "modelul polonez". Tot miercuri s-a discutat despre salariile conducerii Nuclearelectrica, una dintre cele mai mari 10 companii din România, venituri care ar fi urmat să depășească 17.000 de euro lunar. Cu toate că sumele nu se încadrează în schema executivului, salariile șefilor producătorului de stat de energie nucleară vor fi mai mari decât cele încasate anterior.

Daniela Lulache, numită la conducerea Nuclearelectrica în urma procesului de recrutare a unor manageri din mediul privat, ar urma să câștige până la 5.300 de euro lunar, dublu față de suma acordată directorilor de până acum, potrivit măsurilor de plafonare a veniturilor din companiile de stat, convenite miercuri de guvern.

Cu o zi înainte, conducerea Nuclearelectrica, una dintre cele mai mari zece companii din România, își făcuse planuri să acorde salarii între 14.000 și 76.000 de euro pentru membri AGA și CA, în condițiile în care până acum, acestea se ridicau la cel mult 3.300 de euro, potrivit unui document publicat recent de executiv. Sumele vehiculate sunt similare celor încasate de directorii unor giganți europeni de stat din domeniul nuclear, ale căror venituri au fost stabilite în funcție de salariul minim pe economie din respectivele state.

Lulache este de meserie economistă și nu are experiență în domeniul nuclear. Din mai, anul trecut, ea a devenit consilieră a viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu, fost membru PNL, potrivit CV-ului publicat pe pagina oficială a Nuclearelectrica. Înainte de a fi numită la conducerea Nuclearelectrica, ea fost director general la Fondul Proprietatea, unde câștiga anual circa 450.000 de euro, reiese din declarația de avere depusă în 2009.

Mărire de 60% după „plafonarea salariilor”

Guvernul a decis miercuri plafonarea salariilor din companiile de stat, după „modelul polonez”. Mai exact, salariile directorilor acestor companii nu vor putea depăși echivalentul a de șase ori salariul mediu brut al angajaților din respectiva ramură economică.

Spre exemplu, în cazul Nuclearelectrica, domeniu în care venitul mediu brut era în luna martie de circa 3.950 de lei, echivalentul a 887 de euro (la un curs mediu de schimb de 4,45 lei/euro), potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), salariile directorilor nu vor putea depăși suma 5.325 de euro, în contextul în care în prezent un director executiv câștigă 2.100 de euro, iar directorul general încasează 3.300 de euro.

Reiese astfel că, deși statul intenționează să plafoneze salariile membrilor AGA și CA, aceștia ar putea încasa venituri mai mari cu circa 60%, la care se vor mai adăuga și bonusurile de performanță.

Comitetul de nominalizare și remunerare al Nuclearelectrica s-a întâlnit miercuri pentru a discuta despre propunerile salariale, însă reprezentantul statului a lipsit, astfel încât reuniunea a fost amânată pentru joi.

Nuclearelectrica este controlată de stat în proporție de 90,3% prin Ministerul Economiei. Fondul Proprietatea deține 9,7% din acțiunile companiei. Compania asigură 20% din necesarul de energie al României și a ajuns anul trecut la un profit brut de numai 6,6 milioane de lei la afaceri de peste 2 miliarde de lei.

În Franța, salariile din companiile de stat au fost înjumătățite

În Europa există patru mari companii de stat producătoare de energie nucleară, respectiv Areva (Franța), GEN Energija (Slovenia) și Energoatom (Uncraina) și Nuclearelectrica.

În Franța, premierul Jean-Marc Ayrault a anunțat în mai 2012 plafonarea salariilor directorilor din companiile de stat. Astfel, salariul managerilor de la stat nu poate depăși echivalentul a 20 de salarii încasate de cel mai prost plătit angajat din compania respectivă.

Directorul general Areva are un salariu mediu anual de circa 679.000 de euro, potrivit Bloomberg. În Franța, salariul minim pe economie este de circa 16.800 de euro anual. Prin urmare, dacă cel mai prost plătit angajat din companie ar încasa salariul minim, remunerația anuală a CEO-ului nu are cum să depășească 336.000 de euro, în jur de jumătate față de venitul încasat înainte de introducerea măsurii.

Areva, cel mai mare furnizor de energie nucleară din lume, și-a dublat veniturile în 2012. Compania a fost nevoită să reducă masiv prețurile după accidentul nuclear de la Fukushima, din primăvara anului 2011. Pe fondul tensiunilor de la acea vreme și a închiderii unor centrale nucleare din Germania și Japonia, compania a fost nevoită să-și reducă din cheltuieli pentru a-și echilibra balanța. Astfel, pierderile nete ale producătorului francez de energie au scăzut anul trecut la 99 de milioane de euro, de la 2,5 miliarde în 2011.

Ce avere are Daniela Lulache

În ianuarie 2005 Lulache s-a angajat la Raiffeisen Bank, având funcția de director al direcției de restructurări credite și recuperări, potrivit CV-ului său. Un an mai târziu a devenit director general adjunct la Fondul Proprietatea, iar din 2008 a fost numită în fruntea companiei. În perioada 2010-2012 a fost managing partner la compania de consultanță Eqvon Finance. În mai 2012 a devenit consilier al viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu, iar din mai 2013 este directoarea Nuclearelectrica.

Daniela Lulache deține, împreună cu soțul, două apartamente și o casă în București, potrivit celei mai recente declarații de avere depuse în perioada în care lucra la Fondul Proprietatea. Directoarea generală a Nuclearelectrica avea în 2009 bijuterii în valoare de 80.000 de euro, ceasuri în valoare de 75.000 de euro, o colecție de monede a căror valoare nu a putut fi apreciată și tablouri în valoare de 50.000 de euro. Ea avea la bănci două depozite de 170.000 de lei. Totodată deținea acțiuni la 8 companii și acordase împrumuturi acordate în nume personal de 270.000 și de 75.000 de lei.

Lulache avea și trei credite scadente anul acesta și un credit de 213.000 de euro scadent anul viitor. În calitate de director FP câștia anual în jur de 447.000 de lei, reiese din declarația de avere.

Cine mai face parte din CA Nuclearelectrica

Din Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica mai fac parte Ionel Bucur, Dragoș Paul Popescu, Alexandru Alexe, Carmen Radu, Dan Popescu și Alexandru Săndulescu.

Președintele CA-ului este Alexandru Săndulescu. El deține împreună cu soția un apartament și o garsonieră în București și două autoturisme cumpărate la mâna a doua, respectiv un Audi A2 și un Tico. La bănci, Săndulescu avea depozite în valaore de 135.000 de euro și de 830.000 de lei, potrivit celei mai recente declarații de avere.

În calitate de director în MECMA a câștigat 50.500 de lei anul trecut, iar sub formă de indemnizații pentru funcțiile de membru în AGA, în CA și în alte comisii a realizat venituri de 70.300 de lei. Săndulescu este președinte CA la Nuclearelectrica și la Termoelectrica și membru în Consiliile de Administrație ale Energonuclear, respectiv EON Moldova Distribuție.

Reprezentantul statului în AGA este Alexandru Luca. El a încasat indemnizații de 329 de lei și este totodată membru în CA-ul Complexului Energetic Hunedoara de unde a câștigat în 2013 indemnizații în valaore de 5500 de lei. Luca a moștenit un apartament și deține un autoturism KIA, potrivit celei mai recente declarații de avere în care nu figurează alte venituri. În 2012, el a câștigat în calitate de consilier 12.000 de lei.

Citește și