Prima pagină » Economic » Ce se ascunde în spatele creșterii economice solide de anul trecut

Ce se ascunde în spatele creșterii economice solide de anul trecut

Ce se ascunde în spatele creșterii economice solide de anul trecut
Creșterea economică solidă de anul trecut maschează o cerere internă slabă, însă consumul va reveni în 2014, având în vedere tendința BNR de a susține cererea, care se va materializa prin noi reduceri ale rezervelor minime obligatorii, potrivit unei analize a Erste Bank.

Analiștii Erste consideră că rata puternică de creștere economică din 2013 se datorează în principal recoltei agricole bogate și dinamicii solide a exporturilor.

 

În 2014, consumul populației ar trebui să accelereze și să contribuie la o creștere economică mai sustenabilă, anticipează experții băncii austriece.

Relaxarea politicii monetare va continua în prima jumătate a acestui an, prin reducerea rezervelor minime, atât timp cât situația politică internă va fi stabilă, iar retragerea injecțiilor de lichiditate de către Rezerva Federală a SUA va continua conform așteptărilor, consideră Erste.

„În trimestrele recente, BNR a manifestat o tendință de a sprijini cererea internă printr-o revigorare a creidtării în monedă locală. Rezultatele se lasă încă așteptate, creditarea în lei urcând modest, cu 0,7%, în 2013, cu o distribușie echilibrată între populație (+0,7%) și firme (+0,8%)”, se spune într-o notă transmisă vineri de analiștii Erste.
Erste anticipează o creștere economică de 2,3% în 2014.

„O relaxare suplimentară a politicii monetare prin reduceri ale rezervelor minime va echilibra parțial presiunea asupra randamentelor obligațiunilor de stat, generată de reducerea programului de achiziții de obligațiuni al Rezervei Federale a SUA și de calendarul politic încărcat”, notează analiștii băncii austriece.

Erste anticipează că randamentul obligațiunilor de stat cu maturitatea la 5 ani va ajunge la 4,8% în luna decembrie, cu șansa unor costuri chiar mai ridicate. Cursul de schimb va încheia anul la 4,5 lei/euro și ar putea atinge în cursul anului până la 4,7 lei/euro.
Creșterea economică solidă din trimestrul al patrulea se datorează în principal unei majorări puternice a cheltuielilor publice în luna decembrie – 23,4 miliarde lei, față de o medie lunară de 17,5 miliarde lei în restul anului. Consumul populație a evoluat slab până în decembrie, dar a crescut cu 4,8% în ultima lună din an, estimează Erste.

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut anul trecut cu 3,5%, potrivit primelor estimări ale Institutului Național de Statistică (INS), semnificativ peste cele mai recente prognoze ale autorităților (2,8%) și analiștilor, după un avans de 5,2% în ultimul trimestru față de octombrie-decembrie 2012.
Atât creșterea anuală, cât și cea trimestrială se plasează la cele mai mari valori din anul 2008 până în prezent.

Creșterea anunțată de INS este mult peste cea estimată de autorități (2,8%) și analiști, ale căror anticipații se plasau între 2% și 3%, după o creștere semnificativă a industriei și agriculturii.
Pentru 2014, guvernul și FMI mizează pe un avans economic de 2,2%.
 

Autor

Citește și