„Este greu de văzut o creștere sepctaculoasă de preț. Ne gândim la un interval de variație, care ar fi între 40 și 60 de dolari. Cred că intervalul acesta de variație ar putea rezista între cinci și zece ani”, a declarat directorul general al Vitol Group, Ian Taylor, într-un interviu pentru Bloomberg.
Limita inferioară a acestui interval ar implica o recuperare limitată a cotației petrolului Brent, de referință pentru piața mondială, față de prețul la care se tranzacționează în prezent, de circa 35 de dolari pe baril. Pragul maxim ar aduce prețul la nivelul din iulie 2015, când industria petrolului lua deja măsuri pentru a rezista crizei.
Estimarea Vitol ar însemna că țările bogate în petrol și companiile din energie s-ar confrunta cu cea mai lungă perioadă de prețuri mici după cea din 1986-1999, când petrolul a fost tranzacționat preponderent la 10-20 de dolari pe baril.
Vitol tranzacționează zilnic peste cinci milioane de barili de petrol și produse rafinate, suficient pentru a acoperi necesarul Germaniei, Franței și Spaniei la un loc. Prognozele companiei sunt urmărite cu atenție de industria petrolului.
Pentru viitorul previzibil, șeful Vitol nu vede o revenire la un preț al petrolului din trei cifre, care a alimentat în anii trecuți fondurile suverane ale unor țări din Orientul Mijlociu.
„Există posibilitatea să nu revenim peste 100 de dolari pe baril niciodată”, consideră Taylor.
„Problema” este că a crescut semnificativ producția de petrol care ajunge în piață, în timp ce economia globală și-a îmbunătățit eficiența în ce privește consumul de petrol, a spus el.