Prima pagină » Economic » Ce se va întâmpla cu produsele alimentare din Europa în următorul deceniu

Ce se va întâmpla cu produsele alimentare din Europa în următorul deceniu

Ce se va întâmpla cu produsele alimentare din Europa în următorul deceniu
Comisia Europeană a prezentat recent un raport referitor la producția și consumul principalelor produse alimentare în Europa.

Agricultura UE va suferi, în anii care vin, modificări semnificative, ca urmare a mai multor factori, printre care schimbarea Politicii Agricole Comune, a unor tratate cu unele țări non-UE, politica Rusiei în privința importului de produse agricole din spațiul comunitar sau tendințele de consum din statele membre, informează economica.net.

Suprafețele cultivate vor scădea ușor, dar productivitatea va fi mai mare. „Terenul arabil din UE s-a redus treptat de-a lungul anilor, ca urmare a creșterii suprafețelor împădurite, dar și a urbanizării. Acest fenomen va continua într-un ritm lent, astfel că, la nivelul lui 2024 ne așteptăm ca suprafața arabilă a UE să ajungă la 173,1 milioane hectare. Din această suprafață, mare parte este folosită ca pășune”, se arată în raportul Comisiei Europene.

Va crește interesul fermierilor pentru triticale (un hibrid între grâu și secară). Totodată, se vor majora culturile de soia, floarea soarelui și rapiță. Piața lactatelor va fi liberalizată prin dispariția cotelor de lapte. Până în 2024, UE ar putea produce 170 milioane tone de lapte, iar productivitatea va crește la 8.000 de kg per animal în EU-15. În privința cărnii de pasăre, va fi înregistrată o creșterea a producției și consumului. Veniturile anuale din agricultură ale celor care activează în acest domeniu vor crește cu 6%, în perioada 2014-2024. 

Autor
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și