Ce se va întâmpla după plecarea lui Isărescu de la BNR. „N-ar fi deloc bine ca politicul să captureze și această instituție”
Pentru economia românească n-ar fi deloc bine ca politicul să captureze și această instituție, apreciază Ionuț Dumitru, dar crede că „e prematură discuția în momentul de față, mai avem mai bine de un an de zile până la momentul la care expiră mandatele”.
„Pentru economia românească n-ar fi deloc bine ca politicul să captureze practic și această instituție, care este o instituție care a ținut echilibrele macroeconomice în cei 28 de ani, în condițiile în care întotdeauna factorul politic a jucat un rol pe care n-ar fi trebuit să-l joace și mai degrabă a destabilizat, prin măsurile pe care le-a luat, economia, iar banca centrală a încercat să țină echilibrul și a reușit, de cele mai multe ori, să păstreze echilibrele macroeconomice. Deci aș spune că o eventuală plecare a guvernatorului probabil că va da naștere unor lupte politice foarte puternice, care pentru economie, încă o dată, nu cred că ar fi deloc de dorit”, a spus Ionuț Dumitru la RFI.
Mugur Isărescu a declarat miercuri că mandatul său va expira în 2019 și în același timp va fi împlinit 70 de ani, astfel că – la fel ca în profesorat – ar trebui să se retragă, dar „Parlamentul va decide”. Solicitat de jurnaliști să clarifice dacă într-adevăr se va retrage din funcția de guvernator, Mugur Isărescu a subliniat din nou că „această temă nu este, acum, de actualitate”, însă a menționat că împlinește 70 de ani, iar „la 70 de ani un profesor universitar nu mai poate să profeseze”.
„Oricum, toamna viitoare expiră mandatul; împlinesc 70 de ani și e ca în profesorat, după 70 de ani nu se mai poate. Parlamentul, în înțelepciunea lui, va decide”, a spus guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu, născut la 1 august 1949 în Drăgășani (județul Vâlcea), este unul dintre cei mai longevivi guvernatori de bancă centrală din lume, el conducând BNR din 1990.