Ce spun specialiștii despre măsurile de reducere a TVA propuse în noul Cod Fiscal

Publicat: 23 02. 2015, 13:50

Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adăugată, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, pește, legume și fructe produse alimentare de bază la 9%. Cota standard de TVA ar urma să fie redusă în continuare, la 18%, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern.

„Deși binevenită, aplicarea de la 1 ianuarie 2016 a modificărilor propuse ar crea un deficit bugetar de aproximativ 16 miliarde de lei, pe care Guvernul susține că îl poate recupera treptat începând cu 2015. După majorarea cotei standard de TVA de la 19% la 24% în 2010, evaziunea fiscală în cazul acestei taxe a atins cote maxime. Dacă se așteaptă, prin opoziție, că o reducere a cotei de TVA va conduce implicit și la diminuarea fraudei fiscale, aceasta nu este de ajuns. Este posibil ca Guvernul să aibă soluții (nedeclarate) și ne putem aștepta din nou la reduceri ale investițiilor sau la reducerea unor cheltuieli bugetare. Totuși, sperăm că aceste măsuri de relaxare fiscală, dacă vor fi adoptate, vor fi susținute și de o intensificare a acțiunilor pentru combaterea evaziunii fiscale, precum și pentru colectarea la bugetul statului a impozitelor și taxelor”, afirmă Ioana Iorgulescu, senior manager, asistență fiscală și juridică la EY România.

Pentru 2016, încasările la buget sunt estimate să scadă cu 11,6 miliarde lei, dar cu o creștere la venituri de 6,4 miliarde lei din TVA, contribuții sociale, impozit pe salarii, impactul bugetar net pentru anul viitor fiind calculat la 5,2 miliarde lei.

Prin introducerea cotei reduse de TVA 9% pentru carne, pește, fructe și legume, România se alătură majorității statelor Uniunii Europene care au implementat o astfel de cotă. De asemenea, este o măsură cerută și așteptată de mediul de afaceri care, cel puțin în principiu, ar crea o competitivitate reală pe piața de profil, potrivit sursei citate.

„Sperăm ca această reducere a cotei de TVA să aibă efectele așteptate și din perspectiva bugetară – în principal reducerea evaziunii fiscale, creșterea consumului și, implicit, creșterea veniturilor bugetare din TVA. Dar, totodată, că se bazează pe o analiză a rezultatelor obținute ca urmare a reducerii în anul 2013 a cotei de TVA la pâine și produse de panificație”, a mai arătat Iorgulescu.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 190.000 de angajați în peste 700 de birouri din 150 de țări și venituri de 27,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2014.