Ce spune consilierul guvernatorului Mugur Isărescu despre vânzarea depozitelor Bank of Cyprus din România: Cred că se va găsi un cumpărător bun
Vânzarea sucursalei Bank of Cyprus de la București va aduce depozitele constituite la această instituție sub incidența legislației românești, suspendarea operațiunilor până la finalizarea tranzacției fiind negociată de săptămâna trecută de BNR cu banca centrală a Ciprului, afirmă Adrian Vasilescu, potrivit Mediafax.
„Măsura este luată azi dimineață, dar este o măsură negociată, încă de săptămâna trecută. N-am fost luați prin surprindere. Decizia lor este o decizie acceptată de BNR (…) Au intervenit bunele relații și capacitatea de negociere și s-a ajuns la această decizie de suspendare a activității în vederea identificării unui cumpărător, măsură care în opinia BNR este o măsură de protecție a depunătorilor, în sensul că banca cumpărătoare va prelua și activele și pasivele, și depozitele vor trece sub incidența legii românești”, a spus Adian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
El a explicat că potrivit reglementărilor în vigoare, Bank of Cyprus, fiind înființată în Cipru, autorizată și supravegheată de banca centrală din Cipru, se supune oricărei reglementări decise de instituția din acea țară.
„Vom afla în zilele următoare dacă există sau nu interes. Eu cred că există și va fi găsit un cumpărător bun”, a continuat Vasilescu.
Consilierul guvernatorului BNR a arătat că deși sunt șanse mari pentru perfectarea unei preluări în numai o săptămână, există și posibilitatea de prelungire a operațiunii.
„Eu cred că se va rezolva în această săptămână”, a conchis Vasilescu.
Bank of Cyprus a anunțat luni că suspendă operațiunile din România pentru o săptămână, începând de la 1 aprilie, potrivit deciziei Băncii Centrale a Republicii Cipru, pentru a identifica o soluție de vânzare a sucursalei de la București, iar clienții pot retrage bani de la bancomate.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat la finele săptămânii trecute că activele celor două bănci cu capital cipriot prezente în România reprezintă doar 1,3% din totalul activelor bancare, iar toate depozitele de la Marfin România, bancă al cărei acționar majoritar – Popular Bank of Cyprus va fi lichidat, are depozitele integral garantate.
Bank of Cyprus deține 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar românesc, iar fiind o sucursală a unei bănci din Uniunea Europeană, garantarea depozitelor este asigurată prin schiema de garantare din țara de origine, adică din Cipru.