Ce spune ministrul Teodorovici despre reorganizarea ANAF

Publicat: 02 09. 2015, 14:45

Întrebat în legătură cu afirmația premierului ca ANAF să nu mai arate ca o instituție politizată și propune ca să aibă un board format din specialiști, Teodorovici a spus că a discutat marți cu prim-ministrul și este normal să existe o agenție separată, cu o mai mare independență.

„Am discutat ieri cu primul ministru această idee, chiar el a menționat ieri seară acest lucru. Este o continuare a reformei ANAF și este o abordare precum și alte state, precum fiscul american, cum funcționează. Este normal să fie așa, este o desprindere de Ministerul de Finanțe. Ministerul Finanțelor este cel care face politica în acest domeniu, dar trebuie să fie și o agenție separată și cu o mai mare independență, inclusiv pentru cei care ocupă funcții de conducere pentru a avea o mai mare siguranță în ceea ce au de făcut și de implementat în activitatea dânșilor”, a precizat Teodorovici.

În legătură cu criteriile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele alese în board-ul ANAF, Teodorovici a spus că urmează să fie consultări între Guvern, Parlament, președinte și va fi o desemnare „transparentă, pe criterii pur profesionale”.

„Consultările urmează să aibă loc între Guvern, Parlament, președinte, după cum premierul a anunțat, va fi o desmnare transparentă, pe criterii pur profesionale, nu pe altceva”, a adăugat ministrul Finanțelor.

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, la Palatul Victoria, că dorește înființarea unui „board al ANAF” care să asigure implementarea politicilor bugetare, precizând că vrea să continue modernizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

„Prin reorganizarea ANAF, ca instituție de sine stătătoare, vreau să mergem pe un model pe care îl folosec Statele Unite ale Americii și alte țări europene de a avea un board al ANAF numit de către Guvern, Parlament, Președinte cu un tip de stabilitate, care să asigure implementarea politicilor bugetare. Este un pas în continare spre modernizare”, a arătat premierul, adăugând că România este „capabilă” să încaseze, la buget, sume mai mari având taxe mai mici și să fie ‘competitivă față de țările din regiune” prin creșterea exportului și prin creșterea competitivității.