Prima pagină » Economic » Ce sumă atinge cea mai mare pensie specială la Cluj: La sfârșitul anului trecut figurau 223 de persoane beneficiare

Ce sumă atinge cea mai mare pensie specială la Cluj: La sfârșitul anului trecut figurau 223 de persoane beneficiare

Ce sumă atinge cea mai mare pensie specială la Cluj: La sfârșitul anului trecut figurau 223 de persoane beneficiare
Detalii în articol

Reprezentanții CJP Cluj au declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că, în total, cuantumul pensiilor speciale plătite în luna decembrie 2017 la nivelul județului a fost de peste 2,1 milioane de lei.

„La sfârșitul anului trecut figurau în plată 223 de persoane, beneficiare de pensie de serviciu (pensie specială – n.r.) – magistrați, personal aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România, membrii corpului diplomatic și consular al României, parlamentari, personal auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor, consilieri și auditori ai Curții de Conturi, ca titulari sau urmași ai acestora. Cuantumul total al acestor pensii de serviciu plătite în luna decembrie 2017 a fost de peste 2,1 milioane de lei, din care 414.352 de lei achitate din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, iar restul de 1.714.397 de lei din Bugetul de Stat. Cea mai mare pensie de serviciu este de 28.004 lei pe lună, stabilită în temeiul Legii nr. 303/ 2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor”, au spus sursele citate.

Potrivit reprezentanților CJP Cluj, plata pensiilor de serviciu se realizează atât din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, cât și din Bugetul de Stat.

„Astfel, pentru partea din pensie aferentă sistemului public de pensii, calculată pe baza punctajului mediu anual, plata se realizează din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, iar diferența dintre pensia de serviciu și pensia aferentă din sistemul public de pensii se realizează din Bugetul de Stat”, au explicat oficialii Casei Județene de Pensii Cluj.

Comisia pentru muncă, familie și protecție socială din Senat a dat, la sfârșitul lunii februarie, un raport de respingere propunerii legislative pentru abrogarea pensiilor speciale, inițiată de parlamentarii USR.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, numărul celor care beneficiază de pensii de serviciu instituite prin legi speciale este de 184.000 de persoane, iar bugetul total pentru aceste pensii speciale a fost de 6.6 miliarde de lei în 2017.

„Pensiile speciale ale civililor și militarilor au costat bugetul de stat peste 3 miliarde de lei în prima jumătate a anului 2017. Dintre acestea, 8.668 sunt pensionari civili beneficiari de pensii de serviciu (diplomați, magistrați, grefieri, funcționari publici parlamentari, personal aeronautic, auditori – Curtea de Conturi). Din restul de 175.000 de pensionari, la data de 21/08/2017, erau 76.000 de militari, restul fiind pensionari din structurile MAI și altele asimilate. Regimul pensiilor special nu respectă principiul contributivității, distorsionând astfel funcționarea sistemului de pensii, în timp ce resursele bugetare sunt limitate”, se arată în documentul citat.

De asemenea, inițiatorii propun ca de la abrogarea pensiilor speciale să fie exceptate pensiile militare de stat și pensiile magistraților.

Citește și