Prima pagină » Economic » Ce trebuie să facă fermierii pentru a primi despăgubirile pentru secetă. Când vor încasa agricultorii banii, cel mai devreme. Iohannis îl așteaptă pe Oros la discuții

Ce trebuie să facă fermierii pentru a primi despăgubirile pentru secetă. Când vor încasa agricultorii banii, cel mai devreme. Iohannis îl așteaptă pe Oros la discuții

Ce trebuie să facă fermierii pentru a primi despăgubirile pentru secetă. Când vor încasa agricultorii banii, cel mai devreme. Iohannis îl așteaptă pe Oros la discuții

La zece zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de urgenţă privind despăgubirile acordate fermierilor afectaţi de secetă care, deja, a și plecat la Ministerul Finanţelor Publice pentru avizare, solicitanții de despăgubiri se vor putea înscrie la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) cu cererile de plată.

Anunțul a fost făcut marți, 18 august 2020, de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe de presă pe această temă.

Potrivit spuselor sale, instituția alocă 850 de milioane lei despăgubiri pentru secetă, ceea ce asigură minimum 80% din cuantum, care va fi direcţionat în luna septembrie, urmând ca restul să fie acordat fermierilor la rectificarea din octombrie.

„După ce noi am încheiat întâlnirea cu liderii fermierilor, Ordonanţa a plecat la Ministerul Finanţelor cu această sumă, de 850 milioane lei. Eu aş dori ca această ordonanţă să treacă foarte repede, dacă se poate şi mâine, în aşa fel încât, conform textului din Ordonanţă, în zece zile de la publicarea Ordonanţei, fermierii să se înscrie la APIA cu acele cereri de plată unde vor trece suma maximă, adică 925 lei, unde se adaugă procesul verbal şi datele bancare, iar în momentul în care cele zece zile expiră, în foarte scurt timp, banii vor fi viraţi în conturile fermierilor.

Suma minimă calculată şi estimată astăzi de noi fiind undeva de 80%. Sigur că şansele sunt ca ea să fie mai mare, dar minimum 80% din cuantumul maxim este asigurat prin această alocare de 850 milioane lei”, a declarat membrul cabinetului Orban, citat de Agerpres.

Și culturile de primăvară au fost calamitate de secetă

În cadrul aceluiași eveniment, Adrian Oros a mai spus că va analiza şi ceea ce se întâmplă cu culturile de primăvară, deoarece sunt suprafeţe calamitate în unele judeţe.

„Am stabilit astăzi că luni (n.r. – 24 august 2020) vom avea o discuţie, o întâlnire între liderii fermierilor, comercianții de cereale şi furnizorii de inputuri, legată de relaţiile contractuale în care sigur va trebui să luăm în considerare ceea ce s-a întâmplat anul acesta cu producţiile pe care fermierii le-au avut.

De asemenea, luăm în analiză şi ceea ce se întâmplă cu culturile de primăvară, pentru că din nefericire, sunt suprafeţe în unele judeţe, suprafeţe importante care sunt calamitate şi în această perioadă, deci ceea ce s-a însămânţat în primăvară, în principal porumb şi floarea-soarelui. Şi acolo va trebui să găsim o modalitate de compensare a acestor pierderi”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Când vor ști mai multe fermierii din sectorul zootehnic despre schemele de sprijin

Tot în aceeași conferință, ministrul Oros a mai spus că, în ceea ce priveşte sprijinul pentru sectorul zootehnic, săptămâna viitoare vor exista mai multe informații, fiind necesare „cifrele finale de la rectificare”.

„Săptămâna viitoare vă vom da detalii despre cuantumul schemelor de sprijin pentru tot ceea ce înseamnă sector zootehnic. Am avut nevoie de cifrele finale de la rectificare.

Am avut nevoie de o întâlnire finală cu liderii marilor asociaţii pentru a gândi cum anume şi cât anume să repartizăm fiecărui sector în parte”, a adăugat şeful MADR.

Ce va discuta Oros la Cotroceni

Nu în ultimul rând, Adrian Oros a anunţat că discuţiile programate marţi, 18 august 2020, la Cotroceni, cu preşedintele României, Klaus W. Iohannis, vizează Programul Naţional Strategic şi Programul Naţional de Relansare.

Ministrul de resort a adăugat în acest context că aceste două teme ar fi trebuit să fie subiectele principale atât ale autorităţilor, cât şi ale fermierilor, dacă nu ne-am fi confruntat în acest an cu criza sanitară şi cu seceta.

„Problema rectificării o să o avem în Guvern, iar la Cotroceni discutăm Programul Naţional Strategic şi Programul Naţional de Relansare, cele două subiecte care, dacă nu ar fi fost această pandemie şi dacă nu ar fi fost această secetă, ar fi trebuit să fie subiectele principale atât ale noastre cât şi ale fermierilor, pentru că este foarte important.

Din păcate, a fost lăsat aşa în umbră din punct de vedere al atenţiei dumneavoastră acest Program Naţional Strategic, dar care, în opinia mea, nu şi-a pierdut din importanţă. Este vital cum decidem acum să finanţăm agricultura României în următorii șapte ani şi cum să alocăm sumele respective”, a mărturisit Adrian Oros, întrebat ce va discuta la întâlnirea de marţi cu preşedintele României.

Klaus Iohannis va avea marţi, la ora 15:00, la Palatul Cotroceni, o şedinţă de lucru cu prim-ministrul Ludovic Orban şi membri ai Guvernului, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

La întâlnire vor participa vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

Citește și