Royal Bank of Scotland (RBS), cea mai mare bancă de stat din Marea Britanie, a fost amendată cu 612 milioane de dolari, pentru manipularea dobânzii interbancare LIBOR, a doua mare penalizare impusă în urma unei anchete a autorităților de reglementare pe această temă, transmite Bloomberg.
RBS va plăti 325 de milioane de dolari Comisiei pentru Tranzacții cu Contracte Futures pentru Burse de Mărfuri (CFTC) din SUA, 150 de milioane de dolari Departamentului american de Justiție și 87,5 milioane de lire sterline (137 milioane dolari) Autorității pentru Servicii Financiare din Marea Britanie.
Banca a anunțat că va obține circa 300 de milioane de lire sterline pentru plata amenzilor prin reducerea bonusurilor și recuperarea unor beneficii acordate anterior angajaților.
Divizia din Japonia a RBS și-a recunoscut vinovăția de fraudă, în cadrul unui acord cu Departamentul de Justiție.
„Publicul este privat de o dobândă de referință corectă, când un grup de traderi stă ani de zile la o masă și oferă estimări false ale LIBOR, încercând să fabrice tranzacții profitabile”, a declarat David Meister, director pentru conformitate la CFTC.
Amenda este cea mai grea lovitură primită de directorul general al RBS, Stephen Hester, care încearcă să reformeze banca după ajutorul de stat record de 45,5 miliarde de lire sterline primit în 2008.
Banca britanică Barclays a fost amendată cu 290 de milioane de lire sterline în iunie anul trecut, în timp ce UBS a fost penalizată în decembrie cu 1,5 miliarde de dolari, pentru manipularea dobânzilor.
Dobânda LIBOR este calculată zilnic în urma unui sondaj efectuat de Asociația Bancherilor Britanici, prin care băncile sunt solicitate să estimeze costul împrumuturilor interbancare pentru diferite perioade și monede. Estimările maxime și minime sunt excluse, iar cu cele rămase se calculează o medie.