Banca de stat Sberbank, cea mai mare din Rusia, se concentrează în acest an în privința extinderii internaționale asupra Cehiei și Slovaciei și vrea să se dezvolte în Austria și Germania, însă nu are planuri pentru a intra pe piața din România, a declarat directorul general adjunct, Serghei Gorkov.
Sberbank nu are planuri imediate pentru noi achiziții în contextul dezvoltării afacerilor în Europa, a declarat Gorkov într-un interviu acordat Bloomberg la Formul Economic Mondial de la Davos. Banca analizează intrarea și pe piața din China, a adăugat el.
Insitituția de credit controlată de statul rus dorește să se extindă în afara fostului spațiu sovietic, în timp ce unele bănci europene vând divizii din Europa de Est pentru a respecta reglementările privind capitalul și condiții referitoare la ajutoarele de stat.
Sberbank a cumpărat în 2012 cea mai mare parte a operațiunilor din Europa de Est ale grupului austriac Volksbank, tranzacție care nu a inclus, însă, și Volksbank România. În același an, Sberbank a cumpărat Denizbank, instituție de credit din Turcia, pentru care a plătit grupului belgian Dexia suma de 3,5 miliarde de dolari.
Banca vrea să deschidă 20 de sucursale în Cehia în acest an și se va extinde, de asemenea, în Slovacia, a spus Gorkov. Creditorul rus este prezent în Slovacia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Croația, Bosnia-Herțegovina, Serbia și Ucraina.
Sberbank, condusă de Herman Gref, fost ministru al Economiei, va cere avizul autorităților pentru a intra pe piața din Germania în acest an și vrea să-și dubleze investițiile de 1 miliarde de euro pe segmentul corporate în Austria, unde a primit licență bancară anul trecut. VTB, a doua mare bancă din Rusia, oferă deja servicii bancare directe în Germania.
Conducerea Sberbank nu are planuri pentru o eventuală preluare a băncii austriece Raiffeisen Bank International, a spus Gorkov.
„Raiffeisen este o bancă interesantă, dar are probleme mari, mai ales în Ungaria și Balcani”, a spus Gorkov. Sberbank nu intenționează să intre pe piața din România, a adăugat el.
Sberbank a preluat în 2012 Volksbank International, divizia din Europa Centrală și de Est a grupului austriac Volksbank, fără operațiunile din România, pentru 505 milioane de euro.
Ulterior, controlul Volksbank România a fost transferat către vehiculul VBI Beteiligungs. Grupul Volksbank deține 51% din acțiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania și BPCE din Franța au câte 24,5%.
Volksbank trebuie să vândă până la sfârșitul anului 2017 subsidiara din România, conform unui plan de restructurare aprobat de CE, care prevede și renunțarea la alte active, după ce banca a fost susținută de statul austriac în contextul crizei.