CEC Bank va putea acorda, în urma capitalizării, credite suplimentare de 30 – 35 de miliarde de lei

Publicat: 17 04. 2019, 16:18

Laurențiu Mitrache a participat la o întâlnire cu întreprinzătorii privați și autoritățile locale din Baia Mare, pentru prezentarea produselor și serviciilor CEC Bank.

Președintele executiv al băncii spune că singura bancă cu capital de stat din sistem este interesată mai puțin de profit și mai mult de raportul cost-beneficii al sumelor acordate, de ceea ce rezultă pentru zona sau localitatea unde creditul este acordat. „Avem câte un produs pentru fiecare din sală, persoane fizice, companii, administrație publică locală sau întreprinzători din mediul privat”, a spus Mitrache celor peste 100 de persoane din audiență.

CEC se află într-o fază avansată cu documentația solicitată de autoritățile europene pentru concurență, astfel încât suma pentru capitalizare să nu fie socotită ajutor de stat ci acțiunea statului în calitate de investitor privat, a precizat Laurențiu Mitrache.

Președintele executiv al CEC spune că în România există un uriaș potențial nefolosit, în condițiile în care creditele acordate reprezintă 38 – 40% din PIB, pe când în țările din Europa Centrală și de Est procentul urcă la 100% iar în Europa Occidentală este 150%. Întreprinderile mici și mijlocii se finanțează în proporție de 15% de la bănci, restul nevoilor fiind acoperit din sume de la acționari, din credite comerciale sau de la fonduri de investiții. „Procentul de 15% este nesatisfăcător, există un mare potențial de creștere a relațiilor dintre noi”, s-a adresat directorul general către întreprinzătorii din sală.

El a precizat că în ultimii trei ani CEC Bank a reușit să aibă o dezvoltare superioară industriei bancare locale. „Oferta ne diferențiază, urmărim dezvoltarea economiei”, spune Mitrache.