Cei mai căutați angajați în 2017. Ce își doresc românii de la locul de muncă
Raportul eJobs Group arată că anul 2016 a fost cel mai bun an pentru piața muncii din 2008 până în prezent. Astfel, acest sector a revenit la un nivel comparabil cu cel de dinainte de startul crizei financiare. Potrivit datelor din raport, evoluția favorabilă a pieței muncii s-a datorat creșterii economice foarte bune a României pe parcursul anului trecut. Veniturile românilor au crescut, salariul mediu brut lunar a ajuns la 1.250 lei, adică 925 lei net. Alături de acest aspect se situează viteza de recrutare a companiilor și oferta de locuri de muncă bogată, care a făcut ca economia să adauge peste 170.000 de angajați noi pe parcursul anului 2016. Astfel, rata șomajului s-a menținut sub pragul de 5%, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) valabile pentru perioada ianuarie-noiembrie 2016.
Dacă vorbim despre ceilalți indicatori importanți ai pieței muncii, principalele aspecte vizează produsul intern brut, indicator care a avut una dintre cele mai bune evoluții din Uniunea Europeană în 2016, crescând cu 4,8% în primele nouă luni din 2016 față de perioada similară din 2015. O evoluție similară este estimată și pentru anul 2017, cele mai recente date ale Comisiei Naționale de Prognoză (CNP) arătând o creștere procentuală de 4,3%. Asta în ciuda faptului că populația activă a României în trimestrul al treilea din 2016 atinsese un număr de 9,14 milioane de persoane, cu 2,4% mai mică decât în aceeași perioadă din 2015, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Acest lucru explică, de asemenea, de ce în țara noastră, în ultimele luni ale anului trecut existau aproape 63.000 de locuri de muncă vacante, cu 10.000 mai multe decât în aceeași perioadă a lui 2015.
IT, Inginerie și Resurse Umane, printre domeniile preferate de cei care căutau un loc de muncă în 2016
În ceea ce privește oferta de locuri de muncă, companiile au recrutat „la foc automat”, așa cum se arată în raportul eJobs. Cum am spus și mai sus, peste 170.000 de angajați noi au fost înregistrați în anul 2016, astfel că România a încheiat anul trecut cu mai mulți salariați decât în anul 2008. Acest lucru denotă faptul că piața muncii a recuperat joburile pierdute din cauza crizei financiare.
Cererea cea mai mare de forță de muncă a venit din partea companiilor din domeniile IT, Inginerie, Telecomunicații, Finanțe și Vânzări. Exceptând Telecomunicațiile, acestea au fost și domeniile preferate de persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în anul precedent. Aceste sectoare au înregistrat, astfel, cel mai mare număr de aplicanți pentru joburile disponibile.
La polul opus în clasamentul preferințelor românilor aflați în căutarea unui loc de muncă s-au situat, în 2016, domenii precum Media, Telecomunicații, Management, Internet & eCommerce sau Juridic.
În ceea ce privește situația pe sexe, în rândul femeilor domeniile preferate au fost cel Administrativ (89%). Finanțele (87%), Resursele Umane (84%), Asigurările (83%) și Relațiile Publice (79%).
Preferințele bărbaților se diferențiază total de cele ale femeilor, astfel că 94% dintre cei aflați în căutarea unui loc de muncă au declarat că urmăresc obținerea unui post în domeniul Trasporturilor, urmat de Construcții (83%), Producție (78%), Agricultură (75%) și IT (70%).
Există și domenii preferate în egală măsură atât de femei, cât și de bărbați. Este vorba despre Management și Consultanță, Chimie și Petrochimie, Imobiliare, dar și stagiile de Internship.
În ceea ce privește preferințele în funcție de vârstă, domeniile Publicitate, Media și Internet & eCommerce au fost cele mai atractive pentru candidații mai tineri de 24 de ani. Jumătate dintre cei care au căutat locuri de muncă în Publicitate în anul 2016 au fost tineri cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. În același timp, peste 4 din 10 persoane care au ales să lucreze în Media au sub 24 de ani, în timp ce aproape 4 din 10 angajați noi din domeniul Internet & eCommerce se încadrează în această categorie de vârstă.
În schimb, candidații cu vârste cuprinse între 35-44 de ani au preferat un post în Logistică, domeniul Administrativ sau Administrația Publică, peste 4 din 10 candidați care au aplicat pentru poziții în aceste sectoare încadrându-se în această categorie de vârstă. Candidații de peste 45 de ani au optat în majoritate pentru un loc de muncă în Producție, Management și Consultanță sau Agricultură.
Angajatorii se declară nemulțumiți de sistemul de învățământ, care nu reușește să se ridice la așteptările companiilor nici din punctul de vedere al numărului necesar de absolvenți și nici din în ceea ce privește calitatea absolvenților. În domenii precum IT și Inginerie au fost prea puțini absolvenți comparativ cu cererea de forță de muncă, iar în ceea ce privește companiile care au căutat vorbitori de limbi străine vorbesc despre calitatea slabă a tinerilor abia ieșiți de pe băncile universităților. În ciuda acestui fapt, companiile manifestă disponibilitatea de a lua forță de muncă fără aptitudini potrivite cu postul vacant, dar pe care să o includă în programe de training și perfecționare. Astfel, în era digitalului, companiile preferă tinerii, care au o putere de a asimila cunoștințe specifice unor domenii precum cel IT mult mai repede decât candidații de, să spunem, peste 40 de ani.
Românii își doresc, în medie, salarii de sub 2.900 de lei
Studiul citat arată și care au fost așteptările salariale ale românilor în 2016. În această privință, au fost înregistrate diferențieri destul de mari în funcție de gen, vârstă, studii sau domeniul de activitate.
Românii aflați la începutul sau sfârșitul carierei sunt dispuși să accepte compromisuri destul de mari în ceea ce privește salariul decât cei care se află în perioada de ascensiune profesională. Astfel, un bărbat începător ar accepta, în medie, un salariu de 1.745 lei lunar, deși consideră că salariul meritat depășește 2.150 lei. De partea calaltă, o femeie aflată la început de carieră spune că ar accepta să primească 1.426 lei lunar, deși consideră că ar merita, în medie, 1.870 lei.
La nivel general, femeile au spus că ar accepta, dacă ar obține jobul dorit, un salariu minim net de 2.311 lei pe lună, în timp ce bărbații s-ar mulțumi cu cel puțin 2.880 lei.
Topul național al câștigurilor este condus de angajații din București. În ciuda acestui fapt, candidații din Vestul țării au așteptări salariale mai mari decât cei din Capitală. Dacă în București-Ilfov candidatul ar accepta un salariu minim net de 2.823 lei pentru jobul dorit, în Vest acesta nu ar accepta un loc de muncă fără un salariu minim net de 3.085 lei.
Românii cu cele mai mari așteptări salariale visează, în mare parte, la locuri de muncă în domeniile Import-Export, Management&Consultanță și Arhitectură&Desgn. La polul opus se regăsesc cei care vizează un post în domeniile Publicitate, Administrație Publică sau Client Service.
Candidații cu aptitudini tehnice, cei mai căutați în 2017
Perspectivele de creștere a produsului intern brut cu 4,3% în 2017, așa cum arată datele CNP, conturează ascensiunea în ceea ce privește numărul locurilor de muncă și a salariilor obținute. Astfel, se prognozează o creștere cu 2,8% a numărului de salariați în 2017 față de 2016, urmând să se ajungă, în medie, la un total de 4,88 milioane de salariați. Având în vedere creșterea de la 1 februarie a salariului minim pe economie la 1.450 lei, se estimează o creștere a salariului mediu lunar net până la 2.176 lei.
În ceea ce privește locurile de muncă, potrivit studiului eJobs, este așteptată o explozie a ofertelor de muncă în sectoarele Business Process Outsourcing (BPO), Call Center, Tehnic, Automotive, Vânzări și Energie. În aceste zone se va recruta cel mai mult în 2017. La polul opus se vor situa ofertele în Marketing, domeniu care atrage mulți tineri, însă care este deja suprasaturat.
Dacă vorbim despre zonele în care vor apărea cele mai multe oferte de muncă, acestea sunt Vestul și Nord-Vestul țării, dar și Capitala. În București specialiștii estimează că vor fi disponibile aproximativ 2.000 de locuri noi de muncă în zona de outsourcing, datorate faptului că pe piață vor intra cel puțin 10 noi jucători din acest domeniu.
La mare căutare vor fi, astfel, candidații cu aptitudini tehnice, specialiștii de date, dezvoltatorii de aplicații mobile și administratorii de baze de date. Aceste lucruri se datorează evoluției tehnologice, care va determina chiar și domeniile de activitate tradiționaliste să se adapteze noilor tehnologii. De asemenea, tot mai multe companii vor începe să își dezvolte aplicații mobile pentru a se face cunoscuți pe piață.