Cei peste 900 de salariați disponibilizați de la Oltchim au intrat în șomaj

Cei peste 900 de salariați disponibilizați de la Oltchim au intrat în șomaj
Publicat: 14/06/2013, 19:41
Actualizat: 27/03/2019, 16:21

Cei peste 900 de salariați disponibilizați de la Oltchim – 605 de la Râmnicu Vâlcea și 327 de la Divizia Petrochimică Bradu-Pitești – au intrat în șomaj, după ce le-au încetat contractele individuale de muncă, ei beneficiind de indemnizație de șomaj și venit de completare.

Potrivit reprezentanților sindicatului Liber Oltchim, salariații cuprinși în programul de restructurare și-au încheiat raporturile de muncă cu societatea comercială și și-au făcut lichidarea, conform deciziilor de disponibilizare emise, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„După această dată, în termen de zece zile calendaristice, AJOFM Vâlcea va verifica, înregistra și prelucra dosarele de șomaj și venit de completare ale persoanelor care își au domiciliul sau reședința în județul Vâlcea. Pentru a nu perturba activitatea, AJOFM Vâlcea a întocmit un grafic de prezentare cu câte 50 de persoane pe zi. La sfârșitul lunii mai, s-au emis decizille de concediere, a expirat preavizul și celor 932 de angajați, 605 de la Vâlcea și 327 de la Divizia Petrochimică Bradu li s-au desfăcut contractele individuale de muncă”, a declarat șeful Sindicatului Liber Oltchim Râmnicu Vâlcea, inginerul Mihai Diculoiu.

Potrivit AJOFM Vâlcea, salariații disponibilizați vor trebui să se prezinte la punctele de lucru ale instituției, în localitățile de care aparțin, în funcție de domiciliu, conform programării pe care AJOFM Vâlcea a înaintat-o la Compartimentul Resurse Umane al Oltchim.

Conform legislației în vigoare persoanele disponibilizate vor beneficia, din bugetul asigurărilor sociale de șomaj, de indemnizație de șomaj și venit de completare. Indemnizația de șomaj se acordă pe o perioadă de 6, 9 sau 12 luni, iar venitul de completare pe o perioadă de 12, 20, 22 sau 24 de luni, în funcție de stagiul de cotizare la bugetul asigurărilor de șomaj, respectiv de vechimea în muncă.

Pe perioada acordării îndemnizației de șomaj, disponibilizații vor beneficia lunar de o sumă egală cu media veniturilor pe ultimele trei luni înainte de concediere, dar nu mai mult de 1.548 lei, salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care se face disponibilizarea. Această sumă stabilită inițial va cuprinde indemnizația de șomaj, plus venitul de completare. După expirarea perioadei de acordare a indemnizației de șomaj, persoanele vor mai primi doar venitul de completare pe perioada prevăzută legal.

În luna iulie, după rectificarea bugetului, AJOFM Vâlcea va deconta din fondul de garantare și diferența de 9% aferentă creanțelor salariale din luna aprilie.

Aproape 200 de salariați din cei 605 de la Oltchim Râmnicu Vâlcea care și-au încetatat activitatea au depus o petiție la Inspectoratul Teritorial de Muncă prin care solicită acordarea restanțelor salariale. Potrivit reprezentanților ITM Vâlcea, lucrătorii instituției fac un control în combinat care se va încheia în cursul săptămânii viitoare, iar cei angajați care au încheiat contractul de muncă cu unitatea vor primi prin AJOFM Vâlcea indemnizația de șomaj și venituri de completare.

„Oamenii au fost îndrumați să scrie o petiție în care să-și reclame restanțele salariale, ei au cerut tichetele de masă din luna mai și drepturile salariale din luna mai și din decembrie, au mai cerut și banii pe navetă, sunt aproape 200. Toți angajații care și-au încheiat contractul de muncă cu unitatea vor primi prin AJOFM Vâlcea indemnizația de șomaj și veniturile de completare”, a declarat directorul ITM Vâlcea, Ioan Nicolăescu.

Combinatul Oltchim se află în insolvență din luna ianuarie a acestui an.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, și BDO Business Restructuring, parte a rețelei grupului internațional BDO.

Investitorul care vrea să preia Oltchim trebuie să aibă bonitate, certificată de scrisori de bonitate bancară și de confort, care să acopere cel puțin 25% din suma care trebuie angajată, și să aibă experiență în domeniul chimiei și petrochimiei, a declarat la finele lunii mai ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Privatizarea companiei a eșuat anul trecut întrucât Dan Diaconescu, câștigătorul licitației pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni, nu a plătit suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Emmanuel Macron a vizitat Satul Olimpic înainte de Jocurile de la Paris 2024