Cel mai căutat LAPTE de români este foarte scump. Cât ajunge să coste un litru într-un supermarket

Publicat: 16 09. 2024, 21:21
Actualizat: 16 09. 2024, 21:22

Românii sunt consumatori de diferite tipuri de lapte, dar cel mai căutat este cel de bivoliță, dar și foarte scump. Gustul laptelui și brânzeturilor de bivoliță i-a cucerit pe mulți români gurmanzi.  

În România sunt sunt aproximativ 17.000 de astfel de bivoli în România. Numărul fermierilor care cresc astfel de animal este în creștere, mai ales în Țara Lăpușului, fiind încurajați de subvenții oferite pentru protejarea speciei.

Crescătorii de bivoli primesc subvenții de 500 euro

Pot primi ajutoare de 500 euro.  În Suciu de Jos chiar a avut loc o ediție a festivalului bivolului unde s-au vândut produse tradiționale, iar crescătorii de bivoli au fost premiați.

Crescătorii de bivoli preferă să proceseze laptele și să vândă produsele obținute. Ei refuză să vândă laptele ca atare procesatorilor.

 

„Este sprijinul cuplat de 168 de euro pe animal, 100 de euro, cu războiul din Ucraina, ANT-ul 98 de Euro și 200 de Euro pe cap de animale pentru animalele pe cale de dispariție”, a explicat Cătălin Andrei Zanc, președintele Asociației Crescătorilor de Bivoli din Transilvania, pentru Știrile PRO TV.

Cu cât se vinde un litru de lapte de bivoliță

Mulți dintre crescătorii de bivoli vând laptele și produsele lactate la poartă sau prin anunțuri pe internet. O sticlă de doi litri de lapte de bivoliță proaspăt, neprocesat și nepasteurizat se vinde direct de la producător cu 15 lei, adică 7,5 lei pe litru.

În supermarketuri, laptele de bivoliță ambalat și pasteurizat, cu 6,2% grăsime,  poate costa între 20 și 25 de lei, iar telemeaua din lapte de bivoliță are un preț de 40 de lei pe kilogram la producători.  Carnea de bivol depășește 20-30 lei kilogramul. În Țara Lăpușului din Maramureș, oamenii cresc bivoli de peste 20 de ani.

„Bivoli creștem de când suntem tineri, de la bunici, am început cu 2-3 și acum avem 7. Avem destul de mulți clienți, de acasă vindem, vin oamenii după lapte, doi litri vindem la 15 lei. 250-300 de euro, ceea e puțin să îl ducem undeva să ne dea un preț corect pe lapte”, a declarat Ionuț Nechită, medic veterinar și crescător.

„Am început cu 3 exemplare și acum avem 13. Dăm laptele la un centru de colectare. Ne place laptele, e mai bun”, a spus Gheorghe Giurgiu, crescător.

Gavril Telcean spune că el a crescut bivoli de o viață: „Cresc bivoli de când mă stiu, acum am 11 exemplare. 2 bivolițe am avut și am tot crescut. laptele îl mai ducem la lăptărie, mai facem brânză, are căutare numai că e ieftin, la lăptărie e 5 lei”. 

Citește și: Noua FIȚĂ în România! Câți lei costă 1 litru de lapte de măgăriță, într-un supermarket din București

Sursa Foto: Shutterstock