Majorarea costurilor de producție prin creșÂterea salariului minim precum și deprecieÂrea lirei sterline ca urmare a Brexitului au deÂterÂminat închiderea fabricii, spun acționarii comÂpaniei. Alison Hayes, o companie cu un toÂtal de aproape 1.400 de salariați în două faÂbrici și un birou de design, lucrează doar cu cliÂenți din Marea Britanie. „Nu suntem împotriva creșterii salariului miÂnim din Romania, ba chiar credem că este prea mic dacă ne uităm la Europa. Totuși, dacă luăm în calcul majorările acestuia, taxele prea mari și lipsa de infrastructură, atunci realizăm că avem un cost de producție prea mare în Romania”, spune Nicolas Georghiades (45 de ani), directorul operațional al Alison Hayes și unul dintre acționari.
Producătorul, care mai deține în orașul din juÂdețul Ialomița un centru de design de 220 de oaÂmeni, este cel mai mare angajator din UrziÂceni. Orașul amÂplaÂsat la doar 60 de kilometri de BuÂcurești numără circa 15.000 de locuitori. „Doar producția o închidem, deci vom reÂnunța la 350 de angajați. Răman restul de 200-220 de oaÂmeni.” O altă fabrică, cea din BuÂzău, va prelua o parte din coÂmenzi. Restul vor fi tranferate la subcontractori.
Nicolas Georghiades spune că la Urziceni croÂitorii și cusătorii primeau 1.800 – 2.000 de lei brut (1.300 – 1.435 de lei net). Aici erau reaÂlizate ceÂle mai scumpe și complicate produse.
De reÂgulă în industria textilă salariile plăÂtite sunt de mulÂte ori apropiate de salariul miÂnim. Pe piața loÂcală salariul minim brut a ajuns începand cu acest an la 1.450 de lei (1.065 de lei net) după o noÂuă majorare. Salariul minim pe ecoÂnomie a fost majorat de opt ori în ultimii doisprezece ani.