Cel mai slab leu din ultimele 5 luni. Anunțul ING

Publicat: 29 06. 2015, 17:31

„Ne așteptăm ca EUR/RON să testeze pragul superior al «zonei de stabilitate a BNR (4,38-4,52)» înaintea rezultatelor referendumului din Grecia privind acceptarea programului de măsuri asociate extensiei finanțării externe. Este probabil ca BNR să fie prezentă în piață peste nivelul de 4,50 pentru a limita volatilitatea ridicată pe termen scurt, ceea va conduce la reducerea excesului de lichiditate din piața monerată și va pune presiune ascendentă pe ratele de dobândă”, a declarat pentru MEDIAFAX economistul-șef al INS, Ciprian Dascălu.

El a arătat că ultimele sondaje arată că 56% dintre greci sunt în favoarea măsurilor de austeritate atașate programului de salvare.

„Deși întrebarea de la referendum nu este directă și nu sunt explicate consecințele votului, ne așteptăm ca votul să fie în favoarea programului propus de europeni. Este posibil ca implentarea programului să ducă la dispute politice în interiorul partidului de guvernământ, iar dacă nu se reușește formarea unei noi coaliții, la alegeri anticipate. Ca urmare, în scenariul de bază, ne așteptăm ca EUR/RON să rămână în zona 4,48-4,52 cel puțin săptămâna aceasta și o volatilitate ridicată pe termen scurt. Ne menținem prognoza de apreciere a leului către finalul anului spre limita inferioară a intervalului menționat de banca centrală (4,38/EUR). În cazul unui scenariu negativ, băncile centrale au un întreg arsenal de instrumente pentru a limita contagiunea. Având în vedere că doar 13% din datoria Greciei este deținută de investitori privati, impactul default-ului pare a fi ușor de absorbit de piețele financiare”, a mai spus Dascălu.

Zona euro se pregătește pentru intrarea Greciei în incapacitate de plată, în această săptămână, după ce a refuzat să prelungească finanțarea țării, în urma anunțului surprinzător al premierului Alexis Tsipras referitor la organizarea unui referendum.

Vineri noaptea, Tsipras a anunțat că vrea să organizeze la 5 iulie un referendum pe tema propunerilor de reformă ale creditorilor, iar Parlamentul a aprobat duminică această propunere.

Leul românesc și eurobondurile Bulgariei au înregistrat luni cele mai mari scăderi între monedele și obligațiunile statelor din estul Europei, din cauza temerilor că sistemele bancare vor fi afectate de o ieșire a Greciei din zona euro.

Leul s-a depreciat în raport cu euro la 4,4931 unități, de la 4,4577 lei pentru un euro vineri, iar față de dolar a fost depășit pragul de 4 lei, potrivit cursului oficial al BNR, după evenimentele din Grecia. Un dolar era cotat vineri la 3,9783 lei.