Prima pagină » Economic » Cele 3 produse care se scumpesc cel mai mult în 2025. Mulți români le consumă zilnic

Cele 3 produse care se scumpesc cel mai mult în 2025. Mulți români le consumă zilnic

Cele 3 produse care se scumpesc cel mai mult în 2025. Mulți români le consumă zilnic

Sunt anunțate scumpiri uriașe în 2025. În mare,  la băuturi cu zahăr, băuturi alcoolice, tutun şi carburanţi. Motivul scumpirii este introducerea unui impozit suplimentar de la 1 ianuarie 2025 pe care îl vor plăti lanțurile mici de magazine și benzinăriile.

Mai mulți analiști economici și antreprenori estimează că 2025 va fi un an dificil pentru economia României, mediul de afaceri și traiul românilor.  Accizele la băuturile spirtoase și vinuri spumante au crescut cu 4,4% de la 1 ianuarie 2025, conform unui proiect de OUG pregătit de Ministerul Finanțelor.

Și fumătorii vor plăti mai mulți bani pe țigări decât în 2024, potrivit legii de creșterea accizelor la țigarete cu un procent minim față de cel prezent. Prin Ordinul MF 265/2024, este stabilit nivelul accizei specifice la țigarete din aprilie 2024: „nivelul accizei specifice la țigarete în perioada 1 aprilie 2024-31 martie 2025 inclusiv este de 543,81 lei/ 1.000 de țigarete”.

În 2025, prețul țigaretelor va atinge un record: 11% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025. Valoarea accizei totale va fi de 687,97 de lei/ 1.000 țigarete, iar pentru 2026, 718,97 de lei/ 1.000 țigarete.

Și la băuturi răcoritoare sunt așteptate creșteri de prețuri:   2024 a fost al doilea an consecutiv în care băuturile răcoritoare s-au scumpit. Din cauza creșterii TVA la 19% și a taxei pentru cantitatea de zahăr, vânzările la dulciuri și băuturi răcoritoare au scăzut. Pare o veste îmbucurătoare pentru medici și nutriționiști care îndeamnă la o alimentație mai sănătoasă, dar o veste proastă pentru producători și economia de consum. Indra Mihăilă, vicepreședintele Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare, a declarat pentru Știrile PRO TV:

„În primul trimestru al lui 2024 am înregistrat o scădere a vânzărilor în volum de 5%, comparativ cu același trimestru al anului anterior. Și aceasta survine după o scădere de 10%, în volum, pe care industria a suferit-o pe parcursul anului trecut, ca urmare a creșterii TVA de la 9 la 19%”.

2025, anul scumpirilor în lanț

Gabriel Biriş, expert fiscal, a declarat pentru Observator News  că 2025 vine cu tarife mai mari, inclusiv la motorină și alimente:

„Înseamnă cel puţin 1% din preţul fără TVA. Vreo 30 de bani, numai din taxe, care se vor duce din păcate în tot. Motorina e în tot şi în toate, inclusiv în alimente.2025 ar putea aduce tarife mai mari şi la poliţele RCA. Guvernul nu vrea să prelungească plafonarea care expiră la sfârşitul lunii”.

Dorel Duţă, preşedinte UNSICAR, estimeză că alimentele de bază se vor scumpi după ce nu se va mai aplica plafonarea adaosului comercial:

„Este o posibilitate ca preţurile să mai scadă pe anumite categorii. Vorbim despre acea categorie care foloseşte mai rar autovehicolul sau oamenii care au frecvenţă redusă a daunei.Economiştii cred că şi mâncarea se va scumpi. Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază nu se mai aplică de la sfârşitul lunii. Decizia va fi luată de viitorul guvern. Dar când fac balanţa dintre venituri majorate şi creşteri de preţ estimate, experţii sunt sceptici”.

Gabriel Biriş, expert fiscal, anunță că 2025 va fi un an de inflație ridicată:

„Cel mai probabil, ca de obicei, vom ieşi pe minus. Unii pot ieşi pe plus, în special cei cu venituri foarte mari. Cineva plăteşte şi de obicei plătim cu toţii, care beneficiază şi care nu beneficiază. Ăsta este efectul pervers al inflaţiei, ne arde pe toţi la buzunar”.


Citește și:

Sucul de portocoale va fi mai SCUMP. Seceta și dăunătorii au făcut ravagii asupra recoltelor din Brazilia 

Cafeaua a atins un PREȚ record, iar firmele din domeniu avertizează că prețurile ar putea crește și mai mult anul viitor

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și