Prima pagină » Economic » Cele mai mari companii din energie avertizează că proiectul OUG de cvasi-înghețare a tarifelor de distribuție va BLOCA sau întârzia investiții vitale în domeniu

Cele mai mari companii din energie avertizează că proiectul OUG de cvasi-înghețare a tarifelor de distribuție va BLOCA sau întârzia investiții vitale în domeniu

Cele mai mari companii din energie avertizează că proiectul OUG de cvasi-înghețare a tarifelor de distribuție va BLOCA sau întârzia investiții vitale în domeniu

Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), ai cărei membri sunt cele mai mari companii din domeniul energiei electrice și al gazelor naturale, solicită Guvernului să reconsidere modul de calcul al tarifelor de distribuție inclus într-un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului (OUG), aflat în primă lectură, proiect care ar limita ajustarea acestor tarife prin includerea costurilor cu investiții, așa cum era înainte de impunerea măsurilor de intervenție din timpul crizei energiei la nivel european. Astfel, ACUE solicită Guvernului să respecte independența decizională a Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), căreia să îi permită continuarea procesului de analiză și consultare inițiat de ANRE și recunoașterea costurilor realizate de operatorii de distribuție, conform metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate. „Amânarea sau intervenția Guvernului constituie o interferență politică nepotrivită care ar putea duce la distorsiuni semnificative ale pieței”, subliniază reprezentații federației. Proiectul nu a fost adoptat miercuri.

Cele 23 de companii membre ale ACUE au transmis Executivului, miercuri, un avertisment privind posibilele consecințe ale proiectului de OUG privind stabilirea tarifelor de distribuție, propus în analiză în ședința de Guvern de miercuri, după ce a fost publicat în consultare publică, în data de 13 martie.

Potrivit ACUE, acest proiect de OUG contravine principiului independenței autorității de reglementare și riscă să stopeze dezvoltarea infrastructurii energetice a României, într-un moment esențial și sensibil pentru sector. Articolul 2 (2), inclus în proiectul de OUG, pune sub semnul întrebării neutralitatea deciziilor autorității naționale de reglementare a energiei, subliniază reprezentanții ACE. Din federație fac parte grupuri importante din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, cu un număr total de 22.500 de angajați şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro.

„2. La articolul 14, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins: „(2^1) În perioada 01 aprilie 2023 – 31 martie 2025 tarifele reglementate de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale, precum și tarifele reglementate de transport al energiei electrice și gazelor naturale se stabilesc de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, conform reglementărilor în vigoare. Începând cu data de 1 aprilie 2023 tarifele reglementate se aprobă luând în considerare exclusiv rata anuală a inflației și acoperirea costurilor suplimentare aferente consumului propriu tehnologic, respectiv consumului tehnologic, care se capitalizează,”, se arată în proiectul de OUG.

„Federația ACUE înțelege că Pachetul de măsuri de intervenție, adoptat de Parlamentul României în anul 2022, a avut în vedere respectarea unui principiu agreat la nivelul statelor membre iar măsura înghețării tarifelor de distribuție și transport a avut un caracter temporar, numai pentru perioada aprilie 2022 – aprilie 2023, cu înțelegerea evidentă că, la finalul acestei perioade, se va reveni la reglementările în vigoare, în cazul de față la metodologia ANRE de calcul și de recunoaștere a tarifelor reglementate”, a transmis ACUE.

Potrivit legislației europene și naționale, autoritățile de reglementare trebuie să fie independente atât de interesele industriei, cât și de guvern. Astfel, ANRE este autoritate administrativă autonomă, sub control parlamentar, independentă decizional, organizatoric şi funcțional, iar operatorii de distribuție desfășoară o activitate reglementată.

„România riscă să se confrunte cu provocări majore ale rețelelor de distribuție de energie”

Reprezentanții federației precizează că metodologia de determinare a tarifelor implică obligativitatea asigurării viabilității financiare a societăților de distribuție.

„Pentru a depăși provocările tranziției energetice și securității aprovizionării, respectarea cadrului de tarifare este o condiție sine qua non pentru asigurarea necesarului de investiții. Preocuparea statului român trebuie să se orienteze spre modele de remunerare și de stimulare eficiente și orientate spre viitor pentru a permite transformarea rețelei și tranziția energetică. Pe sens invers, de această dată, statul român propune soluții care vor duce implicit la blocarea și întârzierea investițiilor în sectorul de distribuție”, a transmis Daniela Dărăban, Directorul Executiv al ACUE.

Oficialii ACUE subliniază că, în contextul crizei energetice, în anul 2022, operatorii de distribuție au depus eforturi consistente pentru a asigura lichiditățile necesare derulării programelor de investiții și mentenanță, pentru optima funcționare a rețelelor, astfel încât calitatea serviciilor prestate clienților să nu aibă de suferit. Au fost investite aproximativ 2 miliarde de lei în distribuția de energie electrică și aproximativ 1 miliard de lei în distribuția de gaze naturale, conform datelor centralizate la nivelul Federației ACUE, pentru anul 2022.  Operatorii de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale au investit, în total, 10,5 de miliarde de lei în perioada 2018-2021, conform datelor publicate de ANRE.

Companiile atrag atenția că, pentru a îndeplini obiectivele de decarbonizare și a se menține în tendințele de evoluție la nivel european, precum și în line cu legislația națională – precum „gratuitatea” racordărilor și extinderilor de rețele – operatorii de distribuție au suplimentat deja bugetele de investiții pentru modernizarea și extinderea rețelelor, racordarea clienților noi, integrarea surselor de energie regenerabilă în creștere, adaptarea rețelelor de distribuție la standardele „H2 ready”, integrarea electromobilității, digitalizarea și securizarea sistemelor de distribuție.

„Mai mult, sectorul de distribuție de energie trebuie să beneficieze de un cadru de reglementare coerent și aliniat cu așteptările și cerințele clienților, din ce în ce mai mult interesați și încurajați pentru adoptarea unor soluții energetice eficiente, cum ar fi valul de prosumatori, contorizarea inteligentă –  nerealizabile în lipsa unor reglementări care să respecte acest obiectiv comun. Fără un cadru de reglementare predictibil, transparent și corect, România riscă să se confrunte cu provocări majore ale rețelelor de distribuție de energie”, au conchis reprezentanții ACUE.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și