Cele mai tari JOCURI VIDEO dezvoltate de români, inspirate de EPOCA CEAUȘISTĂ sau de RĂFUIELILE CU JANDARMII. La ce CIFRE ENORME a ajuns industria de gaming în România
„Industria de game development din România continuă să se dezvolte, iar trendurile de creștere, atât locale, cât și globale, sunt încurajatoare. În următorii ani, ne așteptăm la creșteri semnificative în zona dezvoltatorilor independenți și ca atare, la mult mai multe produse promițătoare dezvoltate în România „, susține Cătălin Butnariu, președinte Asociației Romanian Game Developers Association (RGDA).
Peste 80 de studiouri de game development sunt active în prezent în România, dintre care 50 se află în București, iar restul în orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Craiova și Iași, arată un comunicat de presă al RGDA. Industria are un total de peste 6.000 de angajați, o creștere de 2% față de 2016 și a înregistrat o cifră de afaceri cu 11,6% mai mare decât în anul precedent.
Site-urile de specialitate spun că, printre cele mai tari jocuri video dezvoltate de români se numără Black – The Fall, Move or Die sau DoorKickers.
Black – The Fall
„Este echivalentul interactiv al unui film de Mungiu, un joc de acțiune românesc creat ca să aibă succes internațional. Totul e situat într-un univers gri, prăfuit și post-comunist până în măduva pixelilor”, scrie revista Vice. „Cei de la studioul bucureștean Sand Sailor au băgat tot felul de glumițe dedicate românilor precum postere cu Ceaușescu pe câte un perete din fundal, dar jocul e făcut să prindă la toată lumea, dovadă că s-a lansat pe platforma americană de crowdfunding Kickstarter”, adaugă jurnaliștii de la Vice.
Door Kickers
„Este un joc care dorește să te țină în priză, să te oblige să gândești fiecare mișcare de 10 ori până să o realizezi și să îți dea un sentiment de împlinire nebănuit când ai salvat ostaticii sau ai dezamorsat bombă. Cu toate că începi simplu, cu o echipa de intervenție rapidă, pe care o dotezi până in dinți cu lacrimogene, grenade incandescente, puști, mitraliere și pistoale, încet-încet, îți dai seama că nu arsenalul face jocul, ci abordarea”, spun cei de la zonait.tv.
„Industria s-a remarcat, în 2017, prin dezvoltarea sau co-dezvoltarea în România a unor titluri recunoscute internațional precum seria FIFA (Electronic Arts), Asphalt StreetStorm (Gameloft), Assassin”s Creed Origins (Ubisoft), Tom Clancy”s Ghost Recon Wildlands (Ubisoft), Need for Speed (Electronic Arts) și Iron Blade (Gameloft), dar și prin jocuri dezvoltate de studiouri românești independente precum Brawlout (Angry Mob Games), Door Kickers: Action Squad (KillHouse Games), Gray Dawn (Interactive Stone), LigaUltras si ScoreRivals (Green Horse Games), Tap Busters (Metagame), The Adventures of Elena Temple (GrimTalin) sau Euro Truck Driver (Ovilex)”, spun reprezentanții asociației dezvoltatorilor de jocuri.
Studiul a fost realizat cu ocazia celei de-a treia ediții a conferinței Dev.Play, eveniment organizat de RGDA, care se va desfășura în perioada 4-5 octombrie 2018, la Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City.