Cele OPT SEMNE care îți pot prevesti CONCEDIEREA

Cele OPT SEMNE care îți pot prevesti CONCEDIEREA
Publicat: 17/07/2012, 11:07
Actualizat: 20/03/2019, 19:23

Restrângerea atribuțiilor, scăderea salariului sau schimbarea funcției unui angajat sunt doar câteva dintre cele mai frecvente semne care apar în momentul în care reprezentanții unei companii au în vedere concedierea unui salariat.

Conform specialiștilor în domeniu, reprezentanții companiilor apreciază în special persoanele care își asumă responsabilitatea pentru deciziile pe care le iau și cele care pot să învețe din propriile greșeli. Pentru a se feri de concediere angajații pot să le arate astfel constant șefilor că se implică în activitățile din cadrul companiei și că muncesc cu plăcere pentru a-și atinge obiectivele.

„Propune-ți constant să fii mai implicat, mai orientat către client, mai creativ și mai eficient decât ieri”, a declarat pentru gândul Cătălina Rascu, recruitment coordinator al Consulteam România.

gândul vă prezintă cele opt semne care pot prevesti intenția unui șef de a-și concedia unul dintre angajați și ce pot face persoanele care se află în astfel de situații pentru a evita să fie destituite.

Opt semne că un angajat va fi concediat

1. Retragerea anumitor atribuții sau scăderea numărului de responsabilități

„Treptat sau mai brusc, activitățile desfășurate de o persoană încep să fie transferate către alți colegi din companie”, a declarat pentru gândul Bogdan Florea, director general Trenkwalder.

„Poate fi o perioadă de relaș de care e bine să te bucuri desigur și în care să-ți încarci bateriile pentru viitorul mai încărcat, dar poate însemna și că munca ta nu mai este atât de apreciată și că se caută subtil o persoană care să-ți preia din atribuții”, ne-a declarat și Cătălina Rascu.

Rascu le recomandă, de asemenea, celor care se află într-o astfel de situație să se ofere voluntare în diferite activități și să își arate entuziasmul.

În cazul în care șefii îi răspund angajatului că nu există alte activități la care el să participe și dacă acest răspuns se corelează și cu alte semne care pot veni din partea angajatorilor, atunci ea îi sfătuiește pe cei care se află într-o astfel de situație să discute direct cu superiorii.

„Îți recomand să discuți deschis cu șeful tău direct și să-i expui speranța ta că totul este în ordine și nu are nemulțumiri vis-a-vis de activitatea ta”, ne-a explicat specialistul Consulteam.

2. Atunci când ceri ajutorul șefii îți dau răspunsuri generale, cum ar fi „nu îți face griji, fă așa cum crezi”.

Motivul pentru care superiorii ar putea să îi răspundă astfel unui angajat care le cere ajutorul este acela că activitatea desfășurată de persoana în cauză urmează să fie orientată către un alt salariat al companiei, este de părere Florea.

3. Anunțul de angajare sau angajarea unei noi persoane pe un post similar

„Atunci când un angajator dorește să concedieze pe cineva vrea ca activitatea pe care angajatul o desfășura să fie continuată”, susține directorul general Trenkwalder.

Angajarea unei noi persoane pe un post similar cu cel al unui alt salariat al companiei ar trebui să îngrijoreze persoana în cauză mai ales dacă ea știe că reprezentanții firmei nu fac angajări în acea perioadă.

FOTO: Publimedia/Shutterstock

Există, de asemenea, posibilitatea ca reprezentanții firmei să prefere să angajeze o persoană nouă pe un post mai bun în loc să aleagă un angajat care și-a exprimat deja dorința pentru a ocupa funcția respectivă.

„Dacă ai competențele pentru a aplica pentru o poziție mai bună în companie, dar jobul îi este oferit cuiva din exterior poate fi un semn că urmează să fi concediat”, ne-a mai explicat Rascu care a subliniat că există și posibilitatea ca această situație să arate doar faptul că reprezentanții companiei își doresc o viziune diferită, din afara firmei pe care o conduc, dar și că nu au aflat de intenția pe care o avea angajatul de a ocupa postul respectiv.

Ea le recomandă celor care se confruntă cu o astfel de situație ca, pe viitor, să se asigure că superiorii lor le cunosc intenția de a ocupa un nou post. Astfel, ei le pot pune întrebări de tipul „ne mărim echipa, pentru că am văzut anunțul de X pe site-ul Y?”. După ce au pus această întebare ei trebuie să observe atent atât reacția șefilor, cât și pe cea a colegilor și să le analizeze răspunsul.

4. Salariul unui angajat este redus, fără ca măsura să fie aplicată și în cazul altor salariați ai companiei

Florea consideră că motivul pentru care șefii ar recurge la o astfel de măsură este acela că ei vor să limiteze, pe lângă atribuții, și câștigul angajatului în cauză.

5. Angajatul nu mai este consultat atunci când se iau decizii importante.

Specialistul Consulteam este de părere că un alt semn care poate să sugereze că un anumit angajat urmează să fie concediat este acela că el nu mai este consultat atunci când la nivelul companiei sunt luate decizii importate.

6. Schimbarea funcției unui angajat.

Un alt semn care poate să avertizeze o persoană de faptul că superiorii ei au în vedere concedierea sa este și acela că funcția pe care o ocupă este schimbată. Acest lucru poate să sugereze că șefii se pregătesc să aducă pe acel post un nou angajat, după cum susține directorul general Trenkwalder.

7. Primirea unei evaluării proaste din partea șefilor.

Un alt element care poate să prevestească concedierea unui angajat ar putea fi și acela că relația dintre el și șefii săi s-a schimbat în ultima perioadă de timp, mai exact că angajatorul nu mai este la fel de prietenos, că îl corectează mai mult decât în mod normal și că îi critică „la sânge” toate acțiunile întreprinse.

Există, de asemenea, și posibilitatea primirii unei evaluării proaste din partea șefului sau ca cea mai mare parte a comentariilor făcute de el la adresa angajatului să aibă un caracter negativ, susține Rascu.

8. Angajatul nu a mai primit avansarea sau mărirea de salariu promisă.

Apariția unei astfel de situații poate fi datorată atât problemelor financiare cu care se confruntă compania pentru care lucrează angajatul respectiv și care ar trebui, de asemenea, să îl îngrijoreze, dar și faptului că între timp acesta nu mai este eligibil pentru obținerea avansării sau măririi de salariu din cauza unei probleme care a apărut pe parcurs.

„Orice ai descoperi este probabil mai bine decât incertitudinea, dar fii subtil și nu face un mare scandal orice ai afla”, ne-a mai explicat Rascu care a mai adăugat că reprezentanții companiilor își doresc angajați echilibrați care pot să înțeleagă problemele cu care se confruntă la un moment dat firma și care nu se așteaptă ca propriile condiții să fie îmbunătățite până în momentul în care compania pentru care lucrează își va permite acest lucru.

Conform studiilor realizate în ultima perioadă în domeniul resurselor umane, printre cele mai grave motive care pot duce la concedierea angajaților se numără furtul, dar și incompetența, absenteismul sau neglijența lor.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu pierde alegerile și Republica Moldova intră sub controlul...
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Anunțul MAE de ultim moment despre românii dispăruți în Spania, în urma inundațiilor catastrofale
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Lege pentru românii de la bloc. Se montează neapărat la ușă. Asociația de proprietari te...
Cea mai bună omletă din lume. Rețeta care face furori peste tot
Club Colectiv, la un pas de o nouă tragedie, la 9 ani de la incendiul...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Un studiu sugerează că stelele eșuate ar putea forma planete