Prima pagină » Economic » Cele patru SCENARII de RUPERE A ZONEI EURO: raport Morgan Stanley

Cele patru SCENARII de RUPERE A ZONEI EURO: raport Morgan Stanley

Cele patru SCENARII de RUPERE A ZONEI EURO: raport Morgan Stanley
Compania Morgan Stanley evaluează probabilitatea diverselor forme posibile de rupere a zonei Euro

Compania Morgan Stanley evaluează probabilitatea diverselor forme posibile de rupere a zonei Euro.

„Chiar dacă ruperea zonei Euro nu este scenariul nostru de bază, ridicăm probabilitatea subiectivă a acestui caz de la 25% la 35% și reducem fereastra de timp a unui astfel de eveniment de la 5 ani la 12-18 luni”, scriu analiștii de la Morgan Stanley, conform Business Insider.

„Divorțul” zonei Euro ar putea avea patru aspecte, fiecare cu probabilitatea sa de a deveni realitate.

Scenariul 1: Grecia pleacă, contagiune modestă. Probabilitate: 35%

Ar avea un impact negativ limitat asupra creșterii economice a UE, un impact sever asupra Greciei, un impact negativ moderat asupra periferiei Euro. Uniunea monetară ar rămâne intactă, la bază.

Ar apărea salvări limitate de bănci, Banca Centrală Europeană ar veni cu noi politici fiscale, Fondul European de Salvare ar fi din nou mărit, iar FMI ar interveni cu ajutoare în unele cazuri.

Poticnelile economice și fiscale ar continua. Creșterea economică proiectată ar rămâne la fel – 1,25% reală, 3% nominală.

Scenariul 2: Grecia pleacă, contagiune puternică, răspuns politic puternic. Probabilitate: 40%

Impact negativ pe termen scurt asupra creșterii economice a UE, impact sever asupra Greciei, contagiune puternică la periferia zonei Euro și în statele vulnerabile din eurozonă.

Banca Centrală Europeană ar lua măsuri curajoase, convenționale și neconvenționale. Reacții posibile – schimbarea pas cu pas a uniunii fiscale și bancare, noi eurobonduri.

Creșterea economică proiectată ar fi mai mare ca înainte: 1,75% reală, 3,5% nominală.

Scenariul 3: Un grup mare sau o țară periferică mare pleacă. Probabilitate: 20%.

Spania și/sau Italia pleacă din zona Euro de unele singure sau ca parte a unui grup mai mare de țări periferice ale eurozonei. Nici o politică curajoasă nu ar putea evita dezastrul provocat de ieșirea din eurozonă a unei țări mari.

Efectele ar fi recesiune adâncă și impact sever asupra tuturor țărilor. Ar fi oferite facilități masive țările din nucleul dur al zonei Euro care acceptă să rămână în uniune.

Creșterea economică proiectată ar fi mai mică decât înainte: 0,5% reală, 2,75% nominală.

Scenariul 4: O țară mare din nucleu sau un grup din nucleu pleacă. Probabilitate: 5%

Sudul zonei păstrează moneda Euro, chiar dacă o țară mare din nucleu sau un grup de țări din nucleu pleacă. Criză în UE, deflație în nucleul eurozonei și inflație la periferie, nu mai există perspectivă de creștere economică reală pe termen lung.

Riscul principal este redenominarea bondurilor, ceea ce ar duce la un stres pe sectorul bancar și financiar, din cauza reducerii valorii investițiilor străine, după reevaluare. Controlul capitalului va fi necesar în nucleul eurozonei, pentru a preveni influxul de fonduri discreționare.

Citește și