Centrala electrică Mintia, proiect de importanță națională pentru SECURITATEA energetică|„Nu va vinde energie în folosul Federației Ruse sau Ungariei”
Proiectul „Centrala electrică MASS Mintia” a fost declarat de Executiv, prin Hotărâre de Guvern, proiect de importanță națională în domeniul energiei electrice. Această decizie subliniază angajamentul autorităților de a asigura securitatea energetică a țării, de a moderniza Sistemul Energetic Național (SEN) și de a sprijini dezvoltarea economică prin investiții strategice, a transmis, joi, Ministerul Energiei.
Centrala electrică MASS Mintia, o centrală nouă amplasată în județul Hunedoara, va funcționa pe baza unor tehnologii moderne și eficiente, utilizând turbine cu gaz și abur, cu o capacitate instalată totală de 1.770 MW. Prin această investiție, estimată la 1,4 miliarde de euro, se vor crea sute de muncă și se va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, aliniindu-ne obiectivelor europene de decarbonizare, arată Ministerul Energiei. Centrala va produce anual aproximativ 12.159 GWh de energie electrică, având o durată de viață proiectată de 30 de ani.
Conform oficialilor Ministerului Energiei, prin declararea acestui proiect ca fiind de importanță națională, se susțin simplificarea procedurilor administrative și fiscale și accelerarea construcției centralei și integrarea acesteia în SEN, contribuind la stabilitatea și securitatea energetică a României.
„Mai mult, investitorii și-au exprimat dorința de a multiplica astfel de proiecte pe teritoriul României, confirmând potențialul nostru de a atrage capital și tehnologie de vârf. Un aspect crucial al acestui proiect este contribuția sa la securitatea națională. Centrala Mintia este destinată consolidării SEN și nu va vinde energie în folosul Federației Ruse sau Ungariei. Investitorii susțin acest obiectiv strategic, demonstrând o înțelegere profundă a nevoilor energetice ale României”, se arată în comunicat.
Ministerul Energiei are în vedere extinderea acestui statut și către alte proiecte esențiale pentru consolidarea SEN. Această decizie este un semnal clar că România este un partener de încredere pentru investitori, iar sectorul energetic reprezintă o prioritate strategică în planurile de dezvoltare națională.
„Declararea Centralei electrice MASS Mintia ca proiect de importanță națională marchează un pas semnificativ în direcția securității energetice a României. Este un exemplu de parteneriat între stat și privat care aduce beneficii reale pentru cetățeni și industrie. Acest proiect, alături de alte inițiative strategice aflate în curs, reflectă viziunea noastră pentru un viitor energetic sustenabil, sigur și accesibil. Voi continua să susțin prin toate mijloacele investițiile care asigură bunăstarea românilor și competitivitatea companiilor românești prin creșterea capacităților de producție energetică și care sprijină independența noastră energetică”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja.
Mass Global Energy a devenit oficiat proprietarul Termocentralei Mintia, în decembrie 2022. De acestă dată, Termocentrala Mintia a fost valorificată la 100% din valoarea sa de piață, respectiv echivalentul în lei a sumei de 91.236.832,87 euro. Din această sumă, 10.000.000 euro au fost achitați de către cumpărător ca garanție de participare la licitația publică ce a avut loc în data de 26 august, iar restul de preț a fost achitat pe 27 decembrie 2022, respectiv la 120 de zile de la data la care a avut loc licitația.
Stadiul conductei de transport
Conducta de transport gaze naturale pentru alimentare cu gaze naturale CET Mintia (inclusiv alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică) este una dintre investițiile pentri 2024 ale Transgaz pentru care directorul general Ioan Sterian a semnat ordinul de începere a lucrărilor.
Acesta este unul dintre cele patru proiecte – din cele 12 depuse – pentru care Transgaz a obținut finanțare din Fondul pentru Modernizare. Din totalul de aproximativ 109 milioane de euro, conducta de transport gaze naturale pentru alimentare cu gaze naturale CET Mintia are finanțare de 6,8 milioane de euro pentru conducta de transport gaze pentru alimentarea CET Mintia.
Conducta de transport gaze naturale care va fi construită pentru alimentarea Centralei Mintia, din județul Hunedoara, va alimenta și alți consumatori industriali și, de asemenea, consumatori casnici.
„Prin semnarea contractului de finanțare din Fondul pentru Modernizare, respectiv proiectul de investiții Conductă de transport gaze naturale pentru alimentarea Centralei Mintia (cuprinzând alți consumatori industriali și casnici), cu toate că asigură doar 11% din valoarea investițională, Transgaz își reafirmă angajamentul ferm de a continua demersurile pentru obținerea de finanțări nerambursabile în scopul implementării programului strategic de investiții în dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de transport gaze naturale”, a declarat Ion Sterian, director general al Transgaz, în luna mai, la semnarea contractului de finanțare.
„La o capacitate de 1700 MW, cu un consum anual de 2,5 miliarde metri cubi de gaz, Centrala de la Mintia, devine practic, cel mai mare consumator de gaze naturale din țara noastră și va contribui semnificativ la creșterea consumului de gaze naturale al României. La acest gazoduct se vor racorda toate unitățile administrativ-teritoriale traversate de acesta, contribuind astfel la dezvoltarea economică a regiunii și la creșterea standardului de viață al comunității. Și prin această investiție, Transgaz continuă să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a economiei naționale, prin valorificarea superioară, în interiorul țării, a gazului care urmează să fie extras din perimetrele offshore din Marea Neagră, la creșterea și consolidarea securității energetice naționale, regionale și europene”, a subliniat șeful Transgaz.
Proiectul are o valoare totală de 300,68 milioane de lei (60,42 milioane de euro), iar valoarea finanțării din Fondul pentru modernizare este de 33,97 milioane de lei (6,82 milioane de euro).„Este un pas înainte pentru ca în 2026 această centrală să fie pusă în funcțiune. Asigurăm practic materia primă, gazul, pentru centrală. Este un proiect grandios, cea mai mare centrală pe gaz din Europa – 1.700 MW putere instalată”, a declarat Sebastian Burduja, la semnarea contractului.
Sursa foto: MEDIAFAX FOTO
Citiți și: