CEO ArcelorMittal Galați: Lakshmi Mittal a transmis un mesaj despre viitorul industriei în Europa
Lakshmi Mittal a venit în România și pentru a transmite un mesaj factorilor de decizie politică despre ceea ce dorește Europa în legătură cu viitorul său industrial, a declarat, sâmbătă, Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galați, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii.
Întrebat dacă pentru iminenta majorare a prețului gazelor pentru consumatorii industriali va fi nevoie de o nouă vizită a lui Lakshmi Mittal, directorul de la Galați a spus că nu doar industria oțelului este afectată de aceste decizii și că multe ramuri devin necompetitive din cauza unor decizii care creează dezechilibre, transmite corespondentul MEDIAFAX.
‘ArcelorMittal Galați își desfășoară activitățile în România, suntem parte a economiei și industriei românești. Însă prețurile la gaze și la energia electrică nu sunt doar o problemă a ArcelorMittal, ci a industriei grele, acea parte a industriei care este mare consumatoare de energie. Nu doar industria oțelului este în această situație, ci și cea a cimentului, a aluminiului, a sticlei etc”, a declarat Ribo.
Acesta a vorbit despre concurența cu unitățile similare din Rusia, spunând că industria din Europa și implicit din România are de suferit de pe urma faptului că rușii beneficiază de energie și materii prime mult mai ieftine, dar împart aceeași piață cu europenii.
„Toți suntem într-o lume competitivă și ne confruntăm cu dificultăți care sunt legate cu decizii luate în trecut și care acum creează dezechilibre atât în ce privește prețul la energia electrică, cât și la gaze. Noi nu putem transfera pe mai departe aceste creșteri către clienți. Vă pot împărtăși o cifră: noi exportăm două treimi din producție, pentru că suntem prea mari ca amprentă industrială pentru România și piețele noastre de export sunt în bazinul Mării Negre. În această zonă avem concurenți din Rusia, unde prețurile gazelor naturale sunt la o treime din cât se plătește în Europa. La electricitate, colegii noștri din Rusia plătesc jumătate din prețul pe care îl plătim noi acum. Cum ne putem lupta cu ei? Nu vorbesc aici doar de avantajele legate de energie, ei au și avantajul materiilor prime, unii dintre ei au și surse proprii de materii prime”, a susținut directorul general al Arcelor Mittal.
Ribo a declarat și că vizita lui Lakshmi Mittal la București și întâlnirea acestuia cu premierul și președintele țării nu a avut doar rolul de reprezentare a companiei pe care acesta o patronează, ci și acela de a transmite un mesaj în privința viitorului industriei din întreaga Europă.
„Atunci când domnul Mittal a venit în România nu a venit doar ca președinte al ArcelorMittal, ci și pentru a da un mesaj factorilor de decizie politică cu ceea ce dorește Europa în legătură cu viitorul său industrial, ce dorește România în privința viitorului industriei sale. Citeam undeva că prețul energiei în Europa a crescut în ultimii ani cu peste 30 la sută, în vreme ce în SUA a scăzut foarte mult. Cum poți fi competitiv? Toate aceste alte industrii sunt în concurență cu altele care nu au certificate verzi și care au acces la gaze naturale la tarife mai mici. Sistemul de subsidii așa cum a fost proiectat în România este mult mai favorabil decât toate celelalte susteme din țările europene. Am avertizat asupra acestei situații cu foarte multe luni în urmă. Suntem mulțumiți și salutăm acest pas care merge în direcția bună și care reechilibrează. Nu suntem împotriva suportului pentru tehnologiile verzi de fabricare a energiei, dar credem că acest lucru poate fi făcut fără a afecta industriile”, a susținut directorul combinatului siderurgic de la Galați.
La mijlocul lunii mai, omul de afaceri Lakshmi Mittal, președintele gigantului ArcelorMittal, lider mondial în producția de oțel, a avut o întâlnire cu președintele Traian Băsescu și cu premierul Victor Ponta. Discuțiile dintre omul de afaceri și reprezentanții statului au vizat dificultățile pe care combinatul siderurgic de la Galați le întâpină în legătură cu costurile energiei necesare pentru producția de oțel, cost care crește din cauza certificatelor verzi pentru energia regenerabilă.