„Deși BSOG a estimat că va fi în masură să ia decizia finală de investiție în anul 2018, acum este clar că nu vom putea face acest lucru anul acesta”, spune Mark Beacom într-o declarație remisă MEDIAFAX.
CEO-ul spune că Black Sea Oil & Gas evaluează în prezent impactul proiectului de Lege Offshore care a fost votat săptămâna aceasta în plenul Camerei Deputaților. „În paralel cu realizarea acestei evaluări, BSOG va continua, așa cum a făcut în ultimii trei ani, să avanseze cu toate activitățile necesare pentru a ajunge în punctul în care partenerii și acționarii vor putea lua o decizie în privința proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia. Aceste activități includ finalizarea studiilor de inginerie (studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și detaliile de execuție), îndeplinirea tuturor cerințelor de autorizare a proiectului, semnarea contractului de transport al gazelor naturale cu Transgaz S.A., a celui de vânzare-cumpărare a gazelor, finalizarea comenzilor pentru echipamentele cu termen îndelungat de achiziție, semnarea contractului de antrepriză generală și a celui pentru forajul sondelor de dezvoltare și finalizarea cu succes a aranjamentelor financiare pentru asigurarea finantării proiectului.
Toate contractele menționate vor fi aplicabile doar în cazul obținerii deciziei finale de a investi în acest proiect. În momentul finalizării tuturor acestor activități, vor putea fi prezentate partenerilor și acționarilor spre examinare toate riscurile, costurile și potențiale venituri implicate de proiect.
Rezultatul evaluării impactului acestei Legi Offshore asupra proiectului va fi în mod clar luat în calcul în stabilirea luării unei decizii favorabile de a investi. Evaluarea initială a Legii Offshore ne arată că, în privința reglementării procedurilor de autorizare a proiectelor, formularea pare utilă în multe privințe pentru ca un investitor să îndeplinească cerințele de autorizare, deși se pare că încă există anumite chestiuni care ar putea în continuare să creeze întârzieri sau eventuale blocaje. În ceea ce privește dispozițiile fiscale, propunerile de taxare contravin asigurărilor și dispozițiilor legale oferite de statul român la momentul intrării investitorilor în concesiune, sunt foarte împovărătoare și probabil vor face România necompetitivă în comparație cu alte jurisdicții offshore”, spune Mark Beacom.
Și OMV a amânat luarea unei decizii privind investiția în proiectul de explorare din Marea Neagră pentru anul viitor, din cauza Guvernului român, care a avut nevoie de prea mult timp pentru legea offshore, a declarat directorul executiv al companiei, Rainer Seele. „Suntem foarte îngrijorați de faptul că vor exista restricții în comercializarea gazului. Liberalizarea pieței gazelor este foarte importantă”, a spus Seele. Legea adoptată miercuri obligă companiile să tranzacționeze 50% din gaze pe bursa din România.
Black Sea Oil & Gas SRL, deținută de The Carlyle Group, este o companie independentă de petrol și gaze cu sediul în România care desfășoară operațiuni de explorare, dezvoltare și exploatare a resurselor convenționale de țiței și gaze naturale. Concesiunile offshore ale companiei însumează 4.200 km pătrați.
Camera Deputaților a votat, miercuri, în calitate de for decizional, legea offshore privind condițiile în care se vor realiza exploatările de gaze din Marea Neagră. Investitorii sunt obligați să tranzacționeze 50% din gaze pe bursa din România, iar 25% din angajați trebuie să fie români. Propunerea USR de amânare a dezbaterii a fost respinsă. Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri, la Parlament, înaintea votului final care urmează să fie dat pe legea offshore, că există o solicitare de introducere a unui articol care să ofere garanții suplimentare investitorilor în ceea ce privește redevența și impozitul pe venit suplimentar.
„Noi am avut un punct de vedere foarte bine conturat și anume un sistem de impozitare pe veniturile suplimentare, venituri suplimentare care sunt considerate orice este în preț pentru prețul de 45,71 de lei pe megawatt oră și de asemenea că 50% din cantitatea de gaze extrasă din Marea Neagră să se comercializeze pe piața din România. Ne-am menținut propunerile și ele au rămas neschimbate în comisie”, a declarat Liviu Dragnea.
Senatorul ALDE Varujan Vosganian a fost printre contestatarii cei mai vehemenți ai Legii offshore, în forma votată inițial de Senat. El a punctat pe Facebook evoluția legislației pe această temă din ultimii 30 de ani.
Potrivit dr. Alex Todericiu, consultant și analist, care trăiește de mulți ani în Viena, Rainer Seele a declarat, printre altele: „Libertatea de a dispune liber de comercializarea gazului este foarte importantă, nefiind înțelept în vremurile de acum, dacă avem convingeri europene… pentru că România are și în afara gazului off-shore suficiente capacități de producție pentru a se aproviziona cu gaz 100%. Suntem astfel de părere că acest gaz care se produce acolo ar trebui să fie și la dispozitia Europei, nu doar a României.”