Cercel, BRD: Dacă listarea Romgaz ar fi avut loc mai devreme, acum am fi avut mai mulți zgârâie-nori
Claudiu Cercel, director general adjunct BRD SocGen, a declarat miercuri că dacă oferta de listare a Romgaz avea loc în urmă cu câțiva ani piața de capital ar fi arătat mult diferit, iar în Pipera ar fi existat mai multe clădiri înalte de birouri, sedii ale unor mari companii internaționale, informează Mediafax.
„Este păcat că ceea ce am făcut bine acum nu a fost făcut mai devreme. În Pipera am fi avut mai multe clădiri înalte care ar adăposti sediul unor mari firme de consultanță internaționale, așa cum s-a dezvoltat centrul financiar al Varșoviei grație listărilor companiilor de stat. Oferta Romgaz va fi un punct important de la care se va pleca în dezvoltarea pieței de capital”, a declarat Cercel la conferința „Privatizările, ultima șansa pentru dezvoltarea bursei?”, organizată de Ziarul Financiar.
Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București, a declarat la conferința ZF că subscrierile la oferta Romgaz au depășit toate așteptările și că impactul maxim al listării Romgaz la bursă se va vedea în 5-10 ani.
„Oferta Romgaz este un succes care a depășit toate așteptările. Nimeni nu a crezut inițial că se pot strânge mai mult de 200 milioane de euro de pe piața locală, însă până în prezent oferta Romgaz a atras ordine de subscriere de 1,8 miliarde de lei doar din partea investitorilor persoane fizice”, a spus el.
Anghel a adăugat că impactul maxim al listării Romgaz se va vedea în 5-10 ani, așa cum în prezent situația dificilă în care se află piața de capital este cauzată de faptul că nu au fost luate măsuri de dezvoltare în urmă cu 5-10 ani.
Statul a lansat pe 22 noiembrie oferta prin care vrea să vândă 15% din acțiunile Romgaz la prețuri între 24 și 32 lei pe acțiune, estimând că va obține între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) și 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro).
Oferta se va încheia pe 31 octombrie, iar acțiunile sunt vândute atât la Bursa de la București, cât și prin intermediul unor certificate de depozit (GDR-uri) pe piața de la Londra.
Până marți, la ora 16:45, în sistemul Bursei au fost înregistrate 9.371 de ordine pe tranșa micilor investitori (15% din acțiunile scoase la vânzare), iar volumul de acțiuni subscrise a depășit de 3,6 ori titlurile alocate pe acest segment. Investitorii au alocat astfel cu puțin peste 1 miliard de lei (226 milioane euro) pentru subscrierile în această tranșă.