O echipă de cercetători crede că a descoperit cauza micilor cutremure observate frecvent pe Lună. Acestea ar fi provocate de obiectele lăsate de oameni la suprafața satelitului natural al Pământului.
Ultima dată oamenii au fost pe Lună în 1972. În total au fost șase misiuni care au dus cu succes astronauți pe satelitul natural al Pământului.
Francesco Civilini, un om de știință de la California Institute of Technology (Caltech), a investigat cutremurele de pe Lună folosind algoritmi de machine learning, transmite CNN. El s-a concentrat pe vehiculul spațial lăsat pe satelit de misiunea Apollo 17. În apropierea acestuia au fost instalate de către astronauți și câteva seismografe.
Citește și: Astronomii au rămas fără cuvinte! Unde s-ar afla, de fapt, o nouă TERRA
Civilini a ajuns la concluzia că temperaturile extreme de pe Lună – cuprinse între -130 de grade Celsius în întuneric și 121 de Grade Celsius în razele directe ale Soarelui – fac ca obiectele artificiale de pe Lună să se extindă și contracteze. Rezultă astfel vibrații care stau la baza micilor cutremure.
Înțelegerea acestor fenomene este foarte importantă, deoarece NASA pregătește misiunea Artemis, care are ca obiectiv construirea unui avanpost la suprafața Lunii. Inginerii vor trebui să aleagă cu grijă materialele folosite, pentru a reduce aceste vibrații, deoarece ele vor interfera cu senzorii și instrumentele care vor fi instalate pe Lună.