Ceri bonul și câștigi. Guvernul pregătește MAREA LOTERIE FISCALĂ

Ceri bonul și câștigi. Guvernul pregătește MAREA LOTERIE FISCALĂ
Publicat: 04/12/2014, 09:33
Actualizat: 21/03/2019, 01:54

Plătitorii de taxe se vor putea înscrie la o loterie fiscală online pe baza bonurilor primite de la comercianți, a anunțat, miercuri, ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu. O astfel de sugestie a fost vehiculată încă de la începutul lunii august, când ministrul Finanțelor preciza că s-a făcut o simulare în acest sens.

„Vorbim de o loterie care se va face online, oamenii se vor putea înscrie online și pune detalii de pe codul fiscal și va exista o tragere la sorți în fiecare lună, cu premii”, a declarat Petrescu, potrivit Mediafax. Ministerul Finanțelor urmează să prezinte în dezbatere publică măsurile anunțate.

Ideea loteriei fiscale a apărut în urma unui studiu realizat de PWC, în care se arată că implementarea unor măsuri de acest tip ar avea ca rezultat o reducere a economiei gri cu aproape 10% în următorii șapte ani, echivalând cu o combatere a evaziunii în sumă totală de aproximativ 14 miliarde euro. Economia subterană din România este de 28,4% din PIB, fiind depășită în UE doar de cea din Bulgaria.

Alte măsuri sugerate de autorii studiului ar fi limitarea încasărilor zilnice de numerar și a plafonului de casă pentru pentru operațiunile de încasări, atât de la persoane fizice, cât și de al cele juridice.

Totodată, casele de marcat nu vor mai fi dotate cu role de hârtie, ci cu un jurnal electronic conectat la un server central al autorității fiscale, a mai anunțat ministrul.

Loteriile fiscale au fost implementate în mai multe state europene, printre care Slovacia și Portugalia.

Loteria bonurilor din Slovacia

Slovacia a introdus loteria fiscală pe 16 septembrie 2013. Scopul a fost de a-i încuraja pe cetățeni să ceară și să păstreze bonurile fiscale pe care le primesc la magazine sau la restaurante, pentru a le înscrie într-o loterie națională ce oferea premii în valoare de zeci de mii de euro, notează The Slovak Spectator.

Până la nivelul lunii mai 2014, în loterie au fost înregistrate 65 de milioane de bonuri, introduse de 450.000 de persoane, având o valoare totală de 774 de milioane de euro.

Guvernul slovac pierde în jur de 150 de milioane de euro, respectiv 3,5% din PIB din cauza necolectării TVA, potrivit estimărilor Ministerului de Finanțe din Slovacia, potrivit portalului news.com. În urmă cu un deceniu, Slovacia avea un grad al eficienței colectării TVA de 80%, în prezent acesta fiind de 60%, notează New York Times. Pentru a avea un termen de comparație, în 2013, gradul de eficiență a taxării în cazul TVA în România a fost de 56%.

În afară de descurajarea evaziunii fiscale, loteria este o metodă bună de a depista afacerile care nu respectă legea. În situația în care datele de pe bonul primit nu pot fi introduse în loterie, clienții au posibilitatea de a alerta Administrația Fiscală (FA) care își va trimite inspectorii pentru a verifica situația. Numărul acestor sesizări a crescut de la circa 298 în perioada martie-august 2013, la 5.765 între septembrie 2013 și aprilie 2014, reiese din datele furnizate de FA.

Institutul de politici fiscale, autoritate subordonată Ministerului de Finanțe, estimează că loteria fiscală ar fi adus venituri suplimentare din TVA de 7-8 milioane de euro într-un an.

Cum funcționează sistemul

În Slovacia, pentru a te înscrie în loteria fiscală e nevoie de un bon fiscal de cel puțin un euro, nu mai vechi de două luni.

Majoritatea bonurilor înscrise până acum au fost emise de mari retaileri, în special de lanțurile mari de hypermarketuri, aceștia fiind urmați de Horeca (hoteluri și restaurante).

Anumiți retaileri și prestatori de servicii înscriu bonurile automat în loterie, în timp ce altele trebuie înregistrate manual, fie pe internet, prin intermediul telefoanelor mobile sau la sucursalele loteriei.

Premiile acordate în timpul unei extrageri sunt, în total, de circa 20.000 de euro și variază între 10.000 de euro și 100 de euro, fiind vorba de 10 premii. Aceste extrageri au loc la fiecare 14 zile. În plus, odată la 28 de zile se organizează o altă extragere, când opt persoane, câte una din fiecare regiune din Slovacia, are șansa să câștige 10.000 de euro sau echivalentul în bunuri. Câștigurile nu sunt impozabile.

Cel mai mare număr de bonuri înscrise s-a înregistrat la prima extragere, când circa 252.000 de persoane au participat cu peste șapte milioane de bonuri. De atunci, numărul a scăzut treptat și s-a stabilizat la aproximativ trei milioane de bonuri înscrise pentru fiecare extragere.

Mașini de lux la loteria fiscală din Portugalia

Oficialii din Portugalia cred în succesul proiectului, jocurile de noroc fiind foarte populare în rândul populației de circa 10 milioane de persoane. Portughezii sunt cei mai însemnați participanți, din punct de vedere al cheltuielilor pe cap de locuitor, la loteria EuroMillions, o loterie împărțită de nouă state europene (Marea Britanie, Franța, Spania, Austria, Belgia, Irlanda, Luxembourg și Suedia).

În ultimul deceniu, portughezii au cheltuit, în medie, 1,2 miliarde de euro anual la EuroMillions.

Paulo Nuncio, secretar de stat delegat pe probleme de fiscalitate, spune că executivul portughez se așteaptă să strângă sume suplimentare la buget de până la 800 de milioane de euro ca urmare a introducerii loteriei fiscale.

Economia subterană, nefiscalizată, reprezintă o cincime din Produsul Intern Brut al Portugaliei, respectiv peste 31 de miliarde de euro.

Guvernul din Portugalia a oferit la prima extragere, de pe 17 aprilie, două autoturisme Audi A4, în valoare de circa 35.300 de euro bucata, potrivit Reuters. Extragerile au loc săptămânal. Ocazional se organizează și extrageri speciale, la care se oferă mașini Audi A6, în valoare de circa 48.000 de euro.

La loterie sunt acceptate bonuri fiscale în valoare de cel puțin 10 euro, introduse automat în sistem de către retaileri.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar