Uniunea Europeană nu vrea să ajungă la vreun război comercial cu China din cauza subvențiilor acordate vehiculelor electrice, ci încearcă ”reechilibrarea” relației pentru a evita dependența excesivă de o singură țară, afirmă Charles Michel, președintele Consiliului European.
”Noi nu vrem un război comercial, dimpotrivă”, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European, într-un interviu acordat postului Bloomberg Television cu ocazia Conferinței ”Dialogul Global Berlin”.
”Am vrea reechilibrarea relației noastre cu China, astfel încât să abordăm vulnerabilitățile esențiale. Nu este niciodată bine să fii dependent de o singură țară”, a subliniat Charles Michel.
Inițial, China a reacționat vehement la anunțul Comisiei Europene privind lansarea unei investigații în cazul subvențiilor acordate producătorilor de vehicule electrice. ”China consideră că acțiunile investigative propuse de Uniunea Europeană vizează, în realitate, protejarea propriei industrii, în numele «competiției corecte». De fapt, este un act pur de protecționism care va perturba direct și va afecta rețelele de aprovizionare în industria auto, inclusiv în Uniunea Europeană, cu efecte negative asupra relațiilor economice și comerciale UE-China”, a transmis Ministerul Comerțului de la Beijing, potrivit agenției Reuters.
Însă riscurile unui conflict comercial s-au atenuat după vizita efectuată la Beijing de comisarul european al Comerțului, Valdis Dombrovskis. Administrația președintelui Xi Jinping a evitat, în contextul vizitei lui Dombrovskis, orice retorică ce ar putea periclita relația economică bilaterală, marcată de schimburi comerciale de 900 de miliarde de dolari. Vicepremierul He Lifeng a acceptat crearea mai multor grupuri de lucru cu Bruxellesul, inclusiv în domeniile serviciilor și schimburilor comerciale.
Charles Michel a notat, în discursul rostit joi, că, în contextul invaziei militare ruse în Ucraina, Uniunea Europeană a învățat că nu trebuie să fie dependentă prea mult de combustibilii fosili din Rusia, explicând că este necesară o abordare similară în relația cu Beijingul.
”La nivelul Uniunii Europene există perspectiva comună, o viziune comună că trebuie să reechilibrăm relațiile economice, pentru a aborda vulnerabilitățile. Suntem implicați foarte mult în relația cu China și sunt convins că ne putem proteja interesele europene”, a subliniat Charles Michel.
Citește și: