Chevron: Explorarea gazelor de șist la Pungești va începe în două-trei săptămâni

Chevron: Explorarea gazelor de șist la Pungești va începe în două-trei săptămâni
Publicat: 08/04/2014, 18:24
Actualizat: 04/02/2019, 17:02

Oficialii companiei Chevron au anunțat, marți, că procesul de explorare a gazelor de șist în prima locație deținută în România, cea de la Pungești, va începe în două-trei săptămâni, în condițiile în care sonda a fost adusă deja în perimetrul amenajat la ieșirea din localitatea Siliștea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Procesul de forare va dura până la 90 de zile, urmând ca specialiștii firmei angajate de Chevron să preleveze mostre de sol, care vor fi analizate în laboratoare, unde va fi evaluată capacitatea zăcământului, în funcție de care se va decide dacă este rentabilă și exploatarea gazelor de șist.

„În momentul de față, are loc operațiunea de montaj a sondei, după care se va ridica pe poziție pentru începerea operațiunilor. Trebuie să ne asigurăm că tot ceea ce ține de aceste utilaje se desfășoară în siguranță. Estimăm că, în două-trei săptămâni, vor începe operațiunile de explorare”, a declarat, marți, pentru corespondentul MEDIAFAX managerul sitului deținut de compania Chevron la Siliștea – Pungești, George Orbu.

Compania Chevron a început lucrările de amenajare a suprafeței deținute în Siliștea – Pungești, pe care urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor de șist în județul Vaslui, în data de 2 decembrie 2013. După patru luni de activitate, lucrările de amenajare a platformei au fost finalizate, reprezentanții companiei susținând că au fost angajate 56 de persoane din județul Vaslui, din care 32 din comuna Pungești.

Chevron a organizat, marți, la Pungești, o acțiune denumită „Ziua porților deschise”, dedicată exclusiv ziariștilor, cărora li s-a permis accesul pe șantierul unde va fi amplasată sonda de explorare a gazelor de șist.

Marți la prânz, autocarul în care se aflau jurnaliștii care au vizitat perimetrul deținut de Chevron la Pungești a fost lovit cu ouă și pietre de către localnicii care au protestat față de explorarea și exploatarea gazelor de șist, incidentul având loc la intrarea în localitatea Siliștea.

Incidentele au avut loc în prezența polițiștilor și a jandarmilor care îi supravegheau pe protestatari la intrarea în localitatea Siliștea, pe drumul județean Gârceni-Vaslui, și care au reușit să îi îndepărteze pe aceștia de pe șosea.

În urma incidentelor, nu a fost rănită nicio persoană.

Marți la prânz, peste 50 de localnici s-au adunat în fața perimetrului deținut de Chevron la Siliștea-Pungești, protestatarii, aflați lângă gardurile care delimitează perimetrul deținut de Chevron, huiduind și scandând lozinci precum „Apă, aer și natură, nu fractură, nu cianură”, „România este țara noastră, Chevron niciodată nu o s-o otrăvească”.

Și sâmbătă, peste o sută de persoane, majoritatea localnici, au protestat la Pungești față de explorarea și exploatarea gazelor de șist, oamenii mărșăluind pe o distanță de câțiva kilometri pe drumul județean care tranzitează comuna, până în apropierea perimetrului deținut de compania Chevron.

Duminică, proteste față de explorarea și exploatarea gazelor de șist au avut loc și în București, Vaslui, Arad, Cluj-Napoca și Timișoara.

După ce compania Chevron a obținut, în 3 octombrie 2013, autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, la Pungești au avut loc mai multe proteste. Autorizația pentru amplasarea sondei la Siliștea-Pungești a fost acordată de Consiliul Județean Vaslui la începutul lunii octombrie 2013, lucrările de amenajare a platformei petroliere fiind începute efectiv în 2 decembrie 2013.

Chevron deține alte trei acorduri de mediu pentru explorarea gazelor de șist în județul Vaslui, respectiv în localitățile Puiești, Păltiniș – Băcești și Popeni – Găgești. Recent, compania petrolieră a obținut și autorizație de construire pentru amplasarea sondei de explorare a gazelor de șist la Puiești. Sonda de explorare de la Puiești va fi amplasată la 1,4 kilometri de cea mai apropiată localitate și la 300 de metri față de pârâul Tutova. Suprafața luată în concesiune de compania petrolieră este de aproximativ două hectare.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că gazele de șist reprezintă un subiect care trebuie discutat serios, precizându-se că, dacă nu există gaze din producția internă, atunci alternativa este cumpărarea acestora din Rusia, astfel că orice protest pe această temă trebuie să aibă un scop și o finalitate.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Se introduce taxa de carbon. Cine este obligat să o plătească
Cea mai mare dilemă a șoferilor, la schimbarea anvelopelor. Sfatul experților
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță