Chinezii încep analizele tehnice pentru trenul de mare viteză spre Constanța și inelul CFR București
Analizele tehnice vor fi efectuate gratuit de către partea chineză.
Documentul nu face vreo referire la modernizarea căii ferate care leagă nordul și sudul României.
Luni, vicepremierul Liviu Dragnea l-a rugat pe omologul său chinez, Zhang Gaoli, să intervină la Comisia Națională pentru Reformă și Dezvoltare a Chinei pentru urgentarea semnării acordului de construcție a liniei feroviare de mare viteză spre Constanța, precum și de modernizare a altor rețele feroviare.
Cei doi oficiali s-au întâlnit, luni, la Beijing, și printre subiectele de interes comun abordate s-au aflat și realizarea a trei proiecte importante, respectiv linia feroviară de mare viteză spre Constanța via București, modernizarea inelului feroviar al Bucureștiului, precum și modernizarea căii ferate care leagă nordul și sudul României, respectiv granița cu Republica Moldova, de granița cu Bulgaria, la Ruse.
El a adăugat că, la scurt timp după întrevederea cu Zhang Gaoli, a primit „semnale” că omologul său chinez a vorbit cu factorii de decizie ai Comisiei și că marți se va încerca finalizarea discuțiilor și semnarea acordului.
În luna noiembrie, fostul ministru al Transporturilor Ramona Mănescu a anunțat că România vrea să atragă investitori chinezi în mai multe proiecte de transport, prioritară fiind realizarea unei linii feroviare de mare viteză de la granița cu Ungaria până la Constanța, prin București, având un cost estimat de 11 miliarde euro.
Ministrul a arătat că proiectul care va lega București de Viena ar avea un impact major asupra creșterii numărului de pasageri pe calea ferată și ar permite circulația trenurilor cu viteze de peste 200-250 km la oră.
Alte proiecte pe care autoritățile le-au propus părții chineze vizează modernizarea inelului feroviar din jurul Capitalei, linia de cale ferată Iași-Giurgiu sau dezvoltarea a două terminale multimodale pentru Portul Constanța.
Vicepremierul Liviu Dragnea se află, în perioada 20-26 martie, în vizită de lucru în China, el fiind și coordonatorul Comitetului interministerial pentru monitorizarea îndeplinirii angajamentelor asumate de România cu ocazia Reuniunii, la București, în 26 noiembrie 2013, a șefilor de Guvern ai Republicii Populare Chineze și statelor Europei Centrale și de Est. Comitetul a fost înființat în decembrie 2013.